MUHAMED ŠAĆIRBEJ U ŠOKU: „Ovo je opasna situacija za cijeli svijet, Trump želi napraviti haos…“

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Muhamed Šaćirbej kazao je u razgovoru za N1 kako "dolazi haos", jer je Donald Trump već rekao da je pobijedio i da demokrati namjeravaju da pokradu izbore".

  • Politika

  • 04. Nov. 2020  04. Nov. 2020

  • 3

"Prije rezultata doći će vrlo opasna situacija za Ameriku i cijeli svijet. Kažu 'kada Amerika kašlje, cijeli svijet se prehladi', a da ne govorim o američkoj demokratiji i ustavu", rekao je Šaćirbej u "Novom danu".

Rezultate ne očekuju još, a prema nekim procjenama, ime novog predsjednika mogli bi znati tek u decembru.

"Trump može povući niz poteza i da na kraju Kongres bira. Ne mislim da Trump može pobijediti na sudu, on može stvarati haos i uzrokovati krizu pa da Kongres bude morao imenovati predsjednika", rekao je.

Kazao je kako je Trump upotrebljavao retoriku koja je bila veoma utjecajna s ljudima koji su došli iz Kube, Venecuele i da je upotrebljavao "koncept da su demokrati i Biden socijalisti komunisti".

"Sada pokušava da poveže demokrate s komunizmom. Mi koji smo imali neko iskustvo s evropskim socijalizmom, razumijemo da su to posve drugačije stvari i da se socijalizam borio protiv komunizma i to je bila ključna veza koja je omogućila Trumpu da pobijedi u Miamiju, gdje živi narod iz latinskoameričkih država. Džordžija je još ključna država, jer veliki dio glasova nije preobrojan, a tu imamo dva senatora koja će biti izabrana. Izborni period će tu trajati do kraja ove godine najmanje", rekao je Šaćirbej za N1.

Istaknuo je kako će Trump iskoristiti proteste da ih predstavi kao nerede i poslati vojsku, jer je njegov cilj stvaranje što većeg haosa.

"On će proteste upotrijebiti da se pokuša cementirati ne samo za sljedeće četiri godine, možda i duže u Bijeloj kući. Laž je sada njegovo najveće oružje i pokušat će to da pretvori u neku vrstu istine u ušima onih koji slušaju. Oni koji ga podržavaju, znaju zašto to rade. Misle da on njima treba i oni njemu i spremni su na teorije zavjera. Oni ne vjeruju u njegove riječi, ali žele isto što i on - da drže moć u Americi van većin Amerikanaca", naglasio je.

Dodao je kako je "Trump iskoristio svoju zarazu koronavirusom i brz oporavak da se predstavi kao moćan i da poruči svima onima koji ga podržavaju, da su moćni i da mogu pobijediti virus bez obzira na sve, a činjenica je da su mu dali najjaču terapiju i imao je sreće".

"Želi prikazati da je više moćan nego bolest i smrt", zaključio je Šaćirbej.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...