UGLEDNI HRVATSKI NAUČNIK IVAN ĐIKIĆ O VAKCINI IZ "PFIZERA": "Rezultati su obećavajući. To će biti i psihološki vrlo važno za..."

Američka farmaceutska kompanija "Pfizer" najavila je još u septembru da će imati rezultate krajem oktobra. Kasne desetak dana, ali rezultati vakcine su obećavajući. To je za “24sata” potvrdio i naučnik Ivan Đikić.

  • Društvo

  • 09. Nov. 2020  09. Nov. 2020

  • 1

“Jako sam sretan da Ugur Sahin, prijatelj i kolega iz 'BionTecha' u Mainzu, je uspio u svojoj namjeri da napravi cjepivo protiv Covida tako brzo i uspješno. To je bilo moguće jedino u suradnji s velikim partnerom kao što je 'Pfizer'. Rezultati su vrlo pozitivni i obećavajući. No, pričekajmo još malo dok se ne dobije kompletna potvrda svih rezultata. To će biti i psihološki vrlo važno za ljude širom svijeta”, rekao je za 24sata Ivan Đikić.

Naime, rani podaci iz treće faze kliničke studije "Pfizera" pokazuju da njihova vakcina protiv Covida-19 ima efikasnost veću od 90 posto. Ispitivanja traju i dalje, a vakcinu uskoro šalju na odobravanje. 

Nakon što su objavili vijest o rezultatima vakcine, "Pfizeru" je za čak 17 posto skočila vrijednost dionica uoči otvaranja berze na Wall Streetu, javio je AFP. 

"Pfizerovu" vakcinu komentarisao je i Dragan Primorac.

“Rezultati koji su objavljeni, iznimno su ohrabrujući i osobno čekam objavu detaljnih znanstvenih rezultata. 'Pfizer' i 'BioNTech' su nakon studije u koju je uključeno 43.538 osoba i gdje je polovica sudionika primila placebo, a polovica cjepivo, potvrdili da je učinkovitost cjepiva u prevenciji Covida-19 veća od 90 posto. Naravno, radi se o ispitanicima za koje ne postoji dokaz da su prije cijepljenja bili u kontaktu sa SARS-CoV-2. Kliničkim istraživanjem je utvrđeno da su ispitanici razvili zaštitu od SARS-CoV-2 virusa, 28 dana nakon druge doze cjepiva, a iznimno važna vijest je da američki "Data Monitoring Committee" nije prijavio tijekom praćenja ove studije niti jedan značajniji štetni učinak cjepiva (tzv. nuspojave). Cjepivo se temelji na korištenju virusne nukleinske kiseline, točnije virusne mRNA umotane u lipidnu ovojnicu s ciljem da se ta genetska poruka kasnije prepiše u S-protein SARS-CoV-2, koji će dovesti do imunosne reakcije organizma. Važno je znati da će se zbog specifičnosti cjepiva (virusna glasnička RNA), cjepivo morati držati na temperaturi od 80 stepeni Celzijusa prije korištenja”, rekao je Primorac.

("SB"/24sata.hr)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...