BUREK U MALOM: Napravite savijaču od mljevenog mesa, specijalitet koji obožavaju sve generacije (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za 80 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 11. Nov. 2020  11. Nov. 2020

  • 0

SASTOJCI

500 g jufki

1 glavica luka

1 čehno bijelog luka

1 celerova stabljika

1 svježa crvena paprika

30 g koncentrat paradajza

150 g mini paradajza

250 g mljevene junetine

1 jaje

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i papar (svježe mljeveni)

PRIPREMA

Luk i stabljiku celera nasjeckamo, papriku narežemo na kockice, mini paradajze na četvrtine, a jaja umutimo.

U duboku tavu, na 2-3 kašike ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk i celerovu stabljiku, kockice paprike, protisnemo bijeli luk, posolimo, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri 3-4 minute.

Zatim dodamo mljeveno meso i pržimo ga miješajući i usitnjavajući viljuškom da postane zrnasto.

Nakon 6-7 minuta, a prije nego ispari tekućina koju meso ispusti, dodamo koncentrat paradajza, narezane mini paradajze, začinimo solju i biberom, promiješamo i pirjamo još 10-15 minuta.

Potom mljeveno meso maknemo s vatre i pričekamo da se malo ohladi, a za to vrijeme jufke prostremo na radnu površinu, a gornji list premažemo mješavinom vode i malo ulja.

Rashlađeni nadjev od mljevenog mesa rasporedimo po premazanom listu tijesta i od tri kore savijemo jufku te postupak ponovimo s preostalim sastojcima.

Dobivene savijače premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, premažemo ih mješavinom vode i ulja te umućenim jajetom i stavimo peći na 190°C 30 minuta.

Pečenu savijaču izvadimo iz rerne, pričekamo da se malo ohladi, a potom je narežemo i poslužimo.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...