"ZADOVOLJENA JE HISTORIJSKA PRAVDA": Predsjednik Azerbejdžana slavodobitno označio novi korak u realizaciji mirovnog sporazuma

Azerbejdžan je preuzeo kontrolu nad teritorijom koju je zauzela Armenija, u skladu sa mirovnim sporazumom kojem je posredovala Rusija i kojim su sukobi u Nagorno-Karabahu završeni nakon šest sedmica.

  • Svijet

  • 01. Dec. 2020  01. Dec. 2020

  • 0

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozdravio je "historijsku pobjedu" nakon vraćanja kontrole nad teritorijom.

alt

"Svi smo sanjali jedan san i sad smo ga ostvarili. Pobijedili smo i na bojnom i na političkom polju", izjavio je Alijev.

On je rekao da pobjeda otvara novo doba za Azerbejdžan - doba razvoja, bezbjednosti i napretka, javio je AP.

Alijev je istaknuo da je ponovo "zadovoljena historijska pravda" i da će narod Azerbejdžana učiniti sve da obnovi srušene gradove i sela.

"Od sada ćemo živjeti kao veliki i ponosni narod", naglasio je Alijev.

alt

Nagorno-Karabah se nalazi na teritoriji Azerbejdžana, ali u toj oblasti žive etnički Armeni, koji žele nezavisnost još od sukoba koji su okončani 1994. godine.

Sukobi su ponovo eskalirali 27. septembra, a završeni su 10. novembra, kada je na snagu stupio mirovni sporazum.

Prema riječima Alijeva, u sukobima su poginula 94 civila, a ranjeno ih je više od 400.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...