AKO MISLITE DA JE NEMOGUĆE – GRDNO SE VARATE: Pred vama je recept za uštipke „preko noći“, idealno jelo kada žurite na posao… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za pola sata, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 07. Dec. 2020  07. Dec. 2020

  • 0

SASTOJCI

600 g pšeničnog brašna

100 ml toplog mlijeka

100 ml tople vode

100 g jogurta  

½ pakovanja suhog kvasca

1 kašikica šećera  

1 kašikica soli  

2 jaja  

PRIPREMA

U zdjeli pomiješajte toplo mlijeko i vodu. Prekontrolirajte temperaturu tako što ćete čist prst držati u mješavini jedno 30 sekundi. Ako vam nije vruće, nije ni kvascu. Umiješajte kvasac i šećer.

Mokre sastojke saspite u veću posudu za miješanje i dodajte sol, jogurt i jaja. Sve dobro sjedinite metlicom za snijeg. Zbog hladnog jogurta i jaja, smjesa će se ohladiti i tako i treba, jer će nadolaziti u frižideru.

Brašno umijesite postepeno. Prvo jednu polovicu pa preostali dio, ručno ili mikserom.

Kad je posuda čista i kad se formiralo kompaktno tijesto, pomastite posudu, stavite kuglu tijesta pa poklopac i ostavite da nadolazi.

Prvo na sobnoj temperaturi 30 minuta pa u frižideru preko noći 8-12 sati.

Kad ustanete, prvo izvadite tijesto iz frižidera, stavite na pobrašnjenu podlogu i premijestite (ne koristite previše brašna). Tako mu dodajte toplotu i brže će doći na sobnu temperaturu. Formirajte loptu, koju ostavite prekrivenu jedno 10-15 minuta da odmara.

Potom tijesto razvaljajte na otprilike pola centimetra debljine. Koristite samo onoliko brašna koliko vam je potrebno da se ne lijepi za radnu površinu. Sjecite tijesto na kvadrate, pravougaonike ili rombove pa prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 10-15 minuta da odstoji dok ne pripremite stol za doručak ili dok se ne sredite.

Nakon tog vremena ih stavljajte u vrelu tavu, u koju ste nasuli ulje. Ulje se zagrijava prvo na najjačoj vatri pa se smanji i uštipci se prže na obje strane 2-3 minute dok se ne napušu i ne poprime lijepu boju. Ne stavljajte previše odjednom u tavu pošto se ulje brzo ohladi pa upiju previše masnoće.

Izvadite ih iz tave pa stavite na kuhinjski papir da pokupi višak ulja.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...