ZAVRŠEN JE TAJNI SASTANAK, DODIK VIŠE NE ZNA ŠTA PRIČA: “Sarajevo šalje poruku Tegeltiji da će ga ubiti, slične prijetnje dobijam i ja”

Još aktuelni predsjednik VSTV-a najavio je i danas da će svoju odluku saopćiti javnosti na konferenciji za medije u četvrtak.

  • Politika

  • 08. Dec. 2020  08. Dec. 2020

  • 18

U Banjoj Luci je završen sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom. Sastanak je održan u Palati Republike, a uslijedio je nakon afere "Potkivanje 2", odnosno objave audiozapisa razgovora Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na mjesto sutkinje u Banjoj Luci.

Još aktuelni predsjednik VSTV-a najavio je i danas da će svoju odluku saopćiti javnosti na konferenciji za medije u četvrtak.

Predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović kazala je nakon sastanka da se vodi stalna hajka protiv kadrova iz manjeg bh. eniteta te je poručila da je stav RS-a da je potrebna temeljita reforma.

- Umjesto da se bavimo cjelovitom reformom, mi se bavimo pojedincima. Ja sam preneražena određenim stvarima koje sam čula, a naročito da neko tvrdi da funkcionira u ambijentu u kojem je ugrožen – izjavila je Cvijanovićeva nakon sastanka.

Potom se obratio Tegeltija, koji je kazao da je na sastanku obavijestio predsjednicu entiteta i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o trenutnoj atmosferi i stanju.

- Što se mene tiče, uvjeti za rad na nivou BiH postaju nemogući. Nemoguće je u takvim uvjetima obavljati funkciju na dostojanstven i zakonit način - požalio se Tegeltija, kazavši da se plaši i pokušaja likvidacije.

Dodik je potom izjavio da ne postoje sigurnosni uvjeti da Tegeltija radi u VSTV-u i da su prijetnje dostigle nivo u kojem entitet RS ne može garantirati atmosferu u kojoj je moguće raditi.

- Kadrovi iz RS-a ostaju dio onog projekta u RS-u, a oni Srbi koji prihvate da budu podanici politikama koje se nameću iz Sarajeva i međunarodne zajednice su prodani i kupljeni – izjavio je Dodik.

Kazao je da je VSTV neustavna kategorija te da kadrovima iz entiteta RS nije sigurno boraviti u Sarajevu.

Dodao je da Sarajevo šalje poruku Tegeltiji da će ga ubiti te da slične prijetnje dobija i on, piše "Oslobođenje".

- Oni koji nisu vidljivi, a Srbi su, očigledno je da su tamo podlegli određenoj atmosferi. Ovo nije odvojen slučaj. Imamo opću harangu. Pokušavaju se zastrašiti ljudi nekim novim konceptima – izjavio je Dodik.

Požalio se Dodik i zbog današnjeg saslušanja pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a te je poručio da akteri predlažu državni udar u BiH i da oni koji se tome protive, trebaju biti zatvoreni.

Šef SNSD-a smatra da je entitet RS ugrožen zbog napada iz Sarajeva i međunarodne zajednice, koja želi nametnuti koncept građanske države.

Sarajevo je nazvao "političkim monstrumom" te je poručio da se entitet RS mora suprotstaviti tome i da ima mehanizme da to uradi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...