BOJAN GLAVAŠEVIĆ PRED CIJELOM HRVATSKOM RAZOTKRIO ČOVIĆA I PLENKOVIĆA: "Trenutna politika prema BiH - politika HDZ-a prema HDZ-u u BiH" (VIDEO)

Rasprava u Saboru Hrvatske o položaju Hrvata u BiH donijela je neke već ranije izrečene stavove, ali i stavove koji nisu bili toliko poznati do sada. Jedno od upečatljivijih izlaganja bilo je ono zastupnika Kluba Zeleno-lijevog bloka Bojana Glavaševića.

  • Regija

  • 10. Dec. 2020  10. Dec. 2020

  • 6

Glavašević je pri uvodnom obraćanju kazao da nakon svega što je čuo do tog trenutka, može iskoristiti frazu iz čuvenog showa "Leteći cirkus Monthyja Phytona".

"Nakon ovih dosadašnjih diskusija, mogu samo u duhu letećeg cirkusa Monthyja Phytona reći: A sada nešto potpuno drugačije!

Dvadeset pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, trebamo jasno reći da BiH, uključujući i hrvatsku zajednicu u BiH, nije uspjela uzeti zamah i ostvariti napredak prema EU i drugim integracijama."

Uzrok je, kaže Glavašević, u nacionalnim politikama.

"Uzrok tome treba tražiti, prije svega, u politikama koje se primarno kreiraju iz nacionalnih vizura zanemarujući interese svih građana i građanki BiH. Takve politike pokazale su se divizivnima i neučinkovitima i želimo postaviti pitanje: Koliko šansi takvim politikama još trebamo davati?

Mislimo da je vrijeme da priznamo napokon da su takve politike kočnica razvoja u BiH. Smatramo kako se rasprava o BiH treba pomaknuti iz diskursa o konstitutivnim narodima prema diskursu razvoja te zemlje iz perspektive njezinih građanki i građana."

Poručuje da nema problem s nacionalnim identitetima, ali da to ne bi trebao biti glavni kriterij u kreiranju politike prema BiH.

"Nacionalni identiteti ne bi trebali biti više kriterij prema kreiranju politike u BiH i prema BiH. Vjerujemo da hrvatska zajednica u BiH može i treba biti generator promjene i nositelj EU poruka za dobrobit čitave BiH. Činjenica da smo u BiH najmanje brojan konstitutivan narod, kao i činjenica da Hrvati s dvojnim državljanstvom imaju i EU putovnice, daju nam šansu da budemo politički kreativni u odnosu na druge, figurativno govoreći."

"Trenutna politika prema BiH - politika HDZ-a prema HDZ-u u BiH"

Kako je poručio Glavašević, sadašnja politika prema BiH ne šalje evropske poruke.

"To znači da BiH možemo promišljati kao demokratsku i ravnopravnu zemlju u kojoj nacionalni ključ nije presudni faktor nego jedan od mnogih. Sadašnja politika Hrvatske prema BiH se svodi na davanje pragmatične podrške onim liderima, da se diplomatski izrazim, koji imaju problema sa dokazivanjem porijekla imovine ili onima koji su spremni negirati ratne zločine. Manje diplomatski rečeno, trenutna politika prema BiH je politika HDZ-a prema HDZ-u u BiH. To nisu evropske poruke i to nije evropski smjer."

Djelimični krivac je pandemija koronavirusa, dodaje.

"Iako je Hrvatska najavila da će za vrijeme svog zasjedanja poseban naglasak staviti na perspektivu integracije BiH prema EU, to se nije dogodilo. Djelimični krivac za to je pandemija koronavirusa, ali činjenica je da najava nije ostvarena i da je prilika za napredak propuštena.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti pogubne trendove da osobe s dvojnim državljanstvom koriste tu zemlju za bijeg od pravosuđa. Iako je potpisan ugovor o izručenju između BiH i RH, što pozdravljamo, sasvim je jasno i vidljivo da taj ugovor i dalje ne pruža dovoljno dobar zakonski okvir kako bi se spriječile namjere bjegunaca."

Za kraj je spomenuo i tretiranje projekata usmjerenih prema BiH.

"Svaki bijeg osobe osuđene u Hrvatskoj u BiH narušava ugled hrvatskog pravosuđa i vjeru naših građanki i građana u vladavinu prava.

Na kraju, Klub Zeleno-lijevog bloka želi jasno poručiti kako se protivimo praksi Ministarstva vanjskih i EU poslova da projekte usmjerene prema Hrvatima u BiH tretira kao projekte međunarodne saradnje. Naime, većina projekata je usko usmjerena samo na hrvatsku zajednicu u BiH, što je legitimno, ali to se ne bi trebalo prikazivati kroz kanal međunarodne razvojne suradnje, jer bi ti projekti po definiciji trebali biti takvi da doprinose razvoju svih građanki i građana BiH, a ne samo onih nacionalno poželjnih".

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...