ZAŠTO SE NE OGLAŠAVA ADMIR KATICA: Bivši i budući ministar policije Kantona i Tegeltijin saradnik mora reći da li predsjednik VSTV-a laže da je bio fizički ugrožen u Sarajevu

Admir Katica bio je ministar policije Kantona Sarajevo do kraja prošle godine, a prije ministarske pozicije, bio je član Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara Kantona Sarajevo.

  • Mini market

  • 11. Dec. 2020  11. Dec. 2020

  • 3

"Mi služimo građanima Sarajeva i zato će, uz financijsku pomoć Vlade Kantona, od sutra građane Sarajeva osigurati dodatnih 130 policijskih službenika." Ovo je u februaru prošle godina izjavio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica povodom tada aktuelne krize s odbjeglim ubicom Edinom Gačićem, koji je najprije lišio života Sauda Sultanića u mjestu Podorašac da bi dan kasnije brutalno ubio i policajca Mahira Begića.

Tadašnji ministar Katica rekao je i sljedeće: "Želimo da se građani Sarajeva osjećaju sigurno, posebno kada su u pitanju škole, vrtići i svaka druga mjesta za koja se procijeni da je potrebno. Svaku informaciju koju imate, dostavite policiji. Pozovite telefonom, dajte je prvom policajcu kojeg sretnete. Ako treba, dostavite i meni. Sve će se provjeriti, jer smo svi na istom zadatku."

Admir Katica bio je ministar policije Kantona Sarajevo do kraja prošle godine, a prije ministarske pozicije, bio je član Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara Kantona Sarajevo. Dakle, imao je prilično dobar uvid u sigurnost građana Sarajeva u širokom vremenskom intervalu. Zbog toga ima i profesionalnu i moralnu obavezu da kaže da li je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, u tom periodu ikada žalio, prijavljivao, ukazivao da mu je tokom čestih boravaka u Sarajevu bila ugrožena sigurnost i da je strahovao za vlastiti život.

Podsjetimo, povodom najnovije afere u kojoj je on glavni akter, Milan Tegeltija je prije deset dana na svom Facebooku napisao:

"S obzirom na to da je obavljanje moje dužnosti predsjednika VSTV-a sa sjedištem u Sarajevu izloženo izuzetno snažnom protivustavnom i protivzakonitom ugrožavanju mog fizičkog i ličnog i profesionalnog integriteta... pred mene se danas, nažalost, postavlja jedno osnovno pitanje: Da li ja u tako nemogućim, opasnim, protiustavnim i elementarno nesigurnim uslovima mogu FIZIČKI dalje da budem prisutan u Sarajevu ili Federaciji BiH uopće. Očigledno je da sam tamo apsolutni dozvoljna nelegitimna meta svake moguće nezakonitosti, uključujući u nekoj krajnjoj liniji i ugrožavanje mog života", napisao je Tegeltija uz zaključak da "svaki nezakoniti atak na moju ličnost u mom slučaju postaje potpuno dozvoljen, pa čak i poželjan".

Admir Katica je prije dolaska na čelo MUP-a Kantona Sarajevo bio šef kabineta Milana Tegeltije, a na tu se funkciju vratio nakon što je krajemo prošle godine smijenjena Vlada Kantona. Najavljuje se njegov povratak u novu-staru Vladu na čelu s Edinom Fortom. Zato je on, kao bivši i budući ministar policije, kao bliski saradnik Milana Tegeltije koji je bacio tešku ljagu i nezapamćene uvrede na grad Sarajevo, institucije vlasti i građane glavnog grada, najpozvaniji da odgovori na sljedeća pitanja: Da li je tokom svoga pofesionalnog rada u MUP-u Kantona ili u VSTV-u imao ikakve indicije, naznake, informacije da je njegov šef Milan Tegeltija bio godinama FIZIČKI ugrožen i da je bio "inlegitimna meta" čija je likvidacija "potpuno dozvoljena, pa čak i poželjna". 

Ako je odgovor potvrdan, neka Katica kaže ko je, kada i na koji način ugrožavao Tegeltiju. Ako nema osnova za te tvrdnje, neka, u tom slučaju, Admir Katica smogne profesionalne časti i habrosti i glasno kaže da MILAN TEGELTIJA LAŽE, IZMIŠLJA I VRIJEĐA GRAĐANE SARAJEVA!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...