OVA JE ŽENA OTKRILA ISTINU O WUHANU: Vlasti su je odmah zatvorile, a sada bi mogla umrijeti: "Zavezana je, svaki dan joj je mučenje"

Kineska novinarka je u vladinom pritvoru gotovo sedam mjeseci.

  • Svijet

  • 13. Dec. 2020  14. Dec. 2020

  • 0

Prošli mjesec protiv nje je službeno podignuta optužnica za širenje lažnih informacija o koronavirusu u Wuhanu i prijeti joj do pet godina zatvora, a ona trenutno štrajkuje glađu i ‘možda neće preživjeti’, prenosi Net.hr.

Kineska novinarka koja je u vladinom pritvoru gotovo sedam mjeseci nakon izvještaja o epidemiji koronavirusa u Wuhanu počela je štrajk glađu i “možda neće preživjeti”, rekao je njen advokat za CBS News.

Zhang Zhan, 37-godišnja bivša oadvokatica koja je tokom početka pandemije koronavirusa na internetu objavljivala videozapise iz Wuhana, uhapšena je u maju, a kineska vlada optužila ju je za “svađanje i provociranje nevolja”, što je inače česta optužnica protiv kritičara kineske vlade i aktivista u Kini. Zhang je i prije bila izložena sličnim optužbama nakon što je govorila o protestima u Hong Kongu.

Na početku izbijanja epidemije, Zhang je podijelila video zapise o onome što se događalo u Wuhanu, kritizirajući vladine mjere suzbijanja virusa. Prošli mjesec protiv nje je službeno podignuta optužnica za širenje lažnih informacija o koronavirusu u Wuhanu. Ako bude osuđena, prijeti joj do pet godina zatvora.

Cijev za prisilno hranjenje

“Nije joj dobro i odbila je prestati štrajkati glađu”, rekao je njen advokat, koji je zatražio da ostane anoniman, za CBS News, objasnivši da je Zhang zavezana 24 sata dnevno s remenom oko struka i s obje vezane ruke kako ne mogla izvući cijev za hranjenje koju su joj prisilno stavili.

Advokat, koji ju je posjetio drugi put ovog utorka, kaže da Zhang zbog uvođenja želučane cijevi za prisilno hranjenje osjeća glavobolje, vrtoglavicu i bolove u trbuhu i ustima. Dodao je da mu je Zhang rekla kako je “svaki dan mučenje”.

Zhang je među nekoliko novinara čiji je rad pružao vanjskom svijetu rijetke uvide u ono što se događalo u Wuhanu u prvim danima pandemije koronavirusa, a koje je naknadno kineska vlada privela.

Novinar Chen Qiushi nestao je u februaru otprilike u isto vrijeme kad i Li Zehua i stanovnik Wuhana Fang Bin, a obojica su također izvještavali o izbijanju koronavirusa u Wuhanu. Li Zehua pušten je u aprilu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...