KAKO NAS POSMATRAJU: Stručnjak iz Oxforda upozorava, vanzemaljci bi mogli biti vrlo blizu…

Bilo kakav trag vanzemaljske tehnologije ili života bio bi dovoljan da potvrdi teorije koje govore kako tamo negdje, među milionima zvijezda, sigurno postoji i neka na kojoj postoji život poput ovog na Zemlji.

  • HiTec

  • 24. Dec. 2020  24. Dec. 2020

  • 0

No, harvardski astrofizičar Avi Loeb u svom eseju za "Scientific American" predložio je da se naučnici, umjesto u potragu za inteligentnim životom u svemiru, fokusiraju na slanje sondi koje bi tražile "tehnološku civilizaciju u svemiru", ali i koje bi mogle detektirati slične takve sonde koje, možda, zalutaju u naš dio svemira.

Ističe kako su ljudi do sada pronašli cijeli niz egzoplaneta u nastanjivim zonama, koji imaju uvjete za razvoj života.

Poznata Drakeova jednadžina procjenjuje (s velikom nesigurnošću) šanse za prijem radiosignala neke druge civilizacije u našoj galaksiji. No, ona se ne odnosi na fizičke sonde koje se mogu pojaviti u našem dvorištu. Razlika podsjeća na razliku između razgovora na mobilnom telefonu brzinom svjetlosti i razmjenu pisama klasičnom poštom, zapisao je Loeb.

Dotaknuo se i poznatog "nepoznatog" objekta koji naučnici prate na njegovom putu kroz Sunčev sistem - Oumuamua. Za Loeba je taj objekt, zapravo, "poruka u boci", svojevrsna vanzemaljska sonda koja istražuje svemir.

Oumuamua je samo početak. Želimo li naučiti više, moramo nastaviti promatrati nebo u potrazi za sličnim objektima, ističe Loeb.

Postoje li vanzemaljci koji su pametniji od nas u našoj galaksiji? Jedini način da to saznamo je stalnim promatranjem neba u potrazi za porukama i glasnicima koje možda koriste, zaključuje Loeb, prenosi "Scientific American".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...