NE VRIJEDI ZA SVE: Evo ko neće moći voziti preko Pelješkog mosta u prvih nekoliko mjeseci

Pelješki most, najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, s Novom godinom ulazi u svoju posljednju godinu izgradnje. Hrvatska će tako 2021. napokon biti spojena.

  • Ekonomija

  • 25. Dec. 2020  25. Dec. 2020

  • 0

No, to spajanje nije prošlo bez problema koje je donijela pandemija koronavirusa, ali i brojne žalbe za konkurse za gradnju mosta i pristupnih cesta. Most će biti završen prije nego pristupne ceste, ali bez obzira na to, u "Hrvatskim cestama" osmislili su plan za puštanje saobraćaja preko mosta čim za njega dobiju upotrebnu dozvolu, piše "Večernji list".

U "Cestama" očekuju da će radovi na mostu biti gotovi najkasnije do kraja sljedeće godine pa bi most, dakle, mogao biti pušten u promet u prvom mjesecu 2022. Kako pristupne ceste tad još neće biti gotove, plan je da se izgradi čvor Brijesta, preko kojeg bi se most spojio na postojeću cestu na Pelješcu. Osim tog čvora, potrebno je izgraditi i nešto više od kilometra ceste između njega i mosta. U HC-u objašnjavaju da je čvor Brijesta bio predviđen kao dodatna faza u budućem projektu povezivanja Orebića i Korčule, ali s obzirom na to da je sad jasno da most i pristupne ceste neće biti gotovi u isto vrijeme, odlučili su se za gradnju tog čvora već sad.

Naime, pristupne ceste trebale bi biti gotove do jula 2022. pa bi razmak između njihovog puštanja u promet i potpunog završetka Pelješkog mosta mogao biti šest mjeseci. A da bi operacionalizirali zamisao s čvorom Brijesta, u HC-u kažu da moraju prvo provesti izmjene dokumentacije i to prezentirati ministarstvima graditeljstva i prometa. Naime, dok se na završe pristupne ceste, objašnjavaju, bit će potrebno napraviti distribuciju saobraćaja pa će tako teretna vozila i dalje ići preko Neuma, dok će most biti otvoren za osobna i dostavna vozila te autobuse. Usto, potrebno će biti i preusmjeravanje prometa na Pelješcu za Orebić i Ston.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...