„NEVIĐENI SKANDAL I PRAVNO NASILJE, DRŽAVNI UDAR PRED OČIMA GRAĐANA“: U Skupštini Crne Gore rano jutros usvojen sporni zakon, Krivokapić i Abazović pokazali pravo lice

Poslanici vladajuće većine izglasali su rano jutros, oko dva sata poslije ponoći, izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

  • Regija

  • 29. Dec. 2020  29. Dec. 2020

  • 0

Za ove izmjene glasali su poslanici Demokratskog fronta, koalicije "Crno na bijelo", Socijalističke narodne partije i koalicije "Mir je naša nacija", dok su poslanici opozicije bojkotovali zasjedanje i glasanje. 

Usvojena je i odluka da ovaj zakon stupi na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Crne Gore", iz razloga hitnosti. 

Odluka je propraćena aplauzom prisutnih poslanika. 

Nešto ranije, poslije ponoći, naciji su se obratili iz Liberalne partije Crne Gore.

- Nelegalna Skupština noćas je skandalozno pred očima javnosti izvršila neviđeno pravno nasilje, nezabilježeno u Evropi, izvodeći uživo državni udar - saopštili su iz Liberalne partije.

Iz te političke partije ističu da je bez kvoruma otpočeta sjednica, kojoj prisustvuje 40 od najmanje 41 poslanika, te da ne može donositi nikakve odluke.

- Time gaze sva ustavna i zakonska načela i uvode nas u potpuni sumrak parlamentarizma - ističu iz LP-a.

- Očigledno je da se poslanicima URA-e, DF-a i Demokrata žuri da oduže dug prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi pa preko koljena i u žurbi moraju hitno da usvoje izmjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili ti Zakona o oduzimanju kulturno-istorijske baštine Crne Gore za račun Srbije - naglašavaju iz LP-a.

Oni smatraju da je još sramnija epizoda bezvlašća uvođenje Suade Zoronjić u skupštinske klupe u sitne sate bez odluke Državne izborne komisije.

- Gospođa Zoronjić u toj klupi sjedi isključivo kao obični građanin ili bilo ko ko bi ušao s ulice i sjeo u tu stolicu, što neodoljivo podsjeća na Podgoričku skupštinu 1918. Njen mandat je nelegalan i u ovom trenutku ne postoji, a njihov potez je potpuno urušavanje načela podjele vlasti i uzimanje samovoljno sve vlasti u svoje ruke - navode iz LP-a.

Oni smatraju da je glasanje poslanice Vukićević putem videolinka, koja se nalazi u izolaciji, "još jedan akt nezakonja".

- Poslovnik dozvoljava ovakvu mogućnost isključivo ukoliko već postoji kvorum u sali što ovđe nije slučaj, uprkos svim pokušajima manipulacija ove nelegitimne družine na vlasti. Noćas su poslanici ove tri crkvene koalicije bez riječi odbili prijedlog LP Zakona o zabrani fašističkih i nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, ali i Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici - navode iz LP-a.

Oni su, kako kažu iz LP-a, ovim dokazali "kakvoj ideologiji pripadaju, ideologiji mračnjaštva, kleronacionalizma i gole mržnje prema svemu drugačijem i da je za njih građanska Crna Gora nepodnošljiva ideja".

- Mi im poručujemo da takvo nasilje i bezakonje neće proći i da će građani imati snažan odgovor na anarhiju u koju pokušavaju da nas uvuku zarad svojeg duga prema SPC-u - poručuju iz LP-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...