JEZIVO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Nakon najvećeg pronalaska u historiji civilizacije, uslijedile su brojne teorije, jedna od njih je nevjerovatna… (VIDEO)

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 31. Dec. 2020  31. Dec. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u daleku Kinu, u vrijeme jednog od najvećih otkrića u historiji civilizacije.

Vojska terakota jedan je od najvećih i najvažnijih spomenika kineske i svjetske kulture. Riječ je o grupi više od 8.000 figura vojnika, uključujući konjanike i bojna kola, u prirodnoj veličini.

Izrađene su prije oko 2.200 godina iz pečene gline i postavljene kao straža u grobnicu prvog kineskog cara Qin Shi Huangdija blizu grada Xi’ana u pokrajini Shaanxi u centralnoj Kini. Svaka je figura različita, a sve su postrojene u vojne formacije i okrenute prema istoku.

Činjenica da im je oružje još bilo oštro kad su otkrivene 1974., svjedoči o vrhunskoj tehnici izrade. Figure Vojske od terakote prve su skulpture takve vrste nastale u Kini, a činjenica da je projekt bio tako velikog opsega i da je izveden takvom vještinom, upućuje na mogućnost stranog utjecaja.

Nedavno je na temelju genetskih i arheoloških istraživanja otkrivena moguća prisutnost starih Grka na Dalekom istoku. Neki su naučnici stoga predložili da je grčko kiparstvo možda stiglo u Kinu nakon pohoda Aleksandra Velikog, i to posredstvom Indijaca.

"National Geographic" i BBC najavili su dokumentarac u kojem će nastojati dokazati utjecaj grčkih majstora na izradu Vojske od terakote.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...