KOJOVIĆ NAJAVLJUJE RASPLET: „Ovo je tek početak, veliko pospremanje tek slijedi“

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, govorio je u intervjuu za N1 o tome dobija li Mostar gradonačelnicu, o dešavanjima u Tuzlanskom kantonu, prioritetima "četvorke" u Kantonu Sarajevo, pospremanju zdravstva te šta je Zakon o zabrani nepotizma, ali i o tome je li održiva koalicija u Kantonu Sarajevo.

  • Politika

  • 06. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 1

Kakva su očekivanja Naše stranke, odnosno Bh. bloka u Mostaru s obzirom na to da se Irma Baralija “izborila” za historijske izbore u ovom gradu?

- U pravu ste, Mostar bi bez Irme Baralije i dalje ostao jedini grad u Evropi čijim je građanima političkom odlukom ukinuto demokratsko pravo da biraju svoje lokalne predstavnike u gradsko vijeće, a gradonačelniku omogućeno da u tehničkom mandatu od 12 godina potroši više od pola milijarde bez ikakve kontrole. Nakon razgovora i dogovora unutar Bh. bloka, mi ćemo izaći sa svojim prijedlogom kandidatkinje za gradonačelničku poziciju.

Može li Irma Baralija iz Naše stranke, s obzirom na pat-poziciju dva suprotna pola HDZ-a i "Koaliciju za Mostar", biti gradonačelnica?

- Iz izmaglice nepromišljenih i nemuštih izjava koje su se počele pojavljivati samo par sati nakon zatvaranja biračkih mjesta u Mostaru, ukazali su se obrisi političkog plana koji je toliko trivijalan ili banalan da ga upravo to čini vjerodostojnim. SDA bi da im Bh. blok svojim glasovima pomogne da izaberu gradonačelnika iz svojih redova, a da oni potom sa svojim tradicionalnim koalicijskim partnerom HDZ-om nastave provedbu mostarskog dogovora Čović - Izetbegović. Mostar i njegovi građani zaslužuju mnogo bolje od beskonačnih repriza političkih, međuetničkih, kriminalnih igrica i igrokaza SDA i HDZ-a. Mostar zaslužuje gradonačelnicu koja istinski voli svoj grad.

Da li će Vlada Tuzlanskog kantona pasti i kada?

- Nakon što je 18 zastupnika tuzlanske kantonalne Skupštine stavilo svoje potpise za smjenu SDA Vlade, jasno je da ta vlada izgubila povjerenje i da je, kako kažete, pala. Pokušaji da se pozivanjem na vitalni etnički interes na različita tumačenja odredbi Poslovnika i slično za koji dan, sedmicu ili mjesec produži njen život su ne samo uzaludni nego i štetni po interese Tuzlanskog kantona, pogotovo u okolnostima u kojima se Tuzla i cijela BiH nalaze zbog pandemije.

Vlada, a to se podjednako odnosi i na Vijeće ministara i na entitetske, a naravno i na kantonalne vlade, koja više nema podršku skupštinske ili parlamentarne većine, nije u poziciji da upravlja, da donosi odluke i, u skladu s demokratskim principima, treba da se povuče. Ovakvo očajničko opiranje tom jednostavnom demokratskom postulatu služi isključivo kupovini vremena kako bi se dala šansa metodama “a la Asim” i na taj način pokušala dobiti na demokratski način već izgubljena politička bitka.

Je li realno da "četvorka" bude jedinstvena do opštih izbora s obzirom na to da sve koalicije postaju klimave tokom vremena?

- "Četvorka" je armirana i, kako se okrećemo 2022., biće još čvršća, jer je vode ljudi koji su svjesni da moramo promijeniti stanje u BiH ako ne želimo da budemo pejsaž, teritorija bez ljudi. Istina, naziv "četvorka", koji smo mi prihvatili, jer su nas građani i mediji tako prozvali, uskoro će biti neadekvatan, jer će nas biti puno više od četiri. Svi koji do 2022. shvate da su ovoj zemlji neophodne suštinske promjene, da će Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima biti bolje samo ako je bolje cijeloj BiH – na način na koji plima podiže sve brodove – bit će u savezu čije će čvrsto jezgro biti sadašnja "četvorka" - kazao je, između ostalog, Predrag Kojović u razgovoru za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...