ŠTA SE OVO DOGAĐA: U Kini se riješili korone, ali sada ih muče drugi problemi, ovo nije zabilježeno već više od 50 godina (FOTO)

Mnogi su se na društvenim mrežama žalili na vrijeme u gradu, a svi su se pitali koliko je hladna ova zima.

  • Svijet

  • 08. Jan. 2021  08. Jan. 2021

  • 0

Temperature u glavnom gradu Kine danas su pale na najniži nivo tokom više od pet decenija, i to nakon što su Peking pogodili olujni vjetrovi.

U četvrtak ujutro se živa spustila na minus 19,6 Celzijevih stepeni, što je oborilo prethodni rekord tako hladnog vremena iz 1969. godine.

image Fptp: AFP

image Foto: AFP

image Foto: AFP

Najniža temperatura je u Pekingu prije toga bila zabilježena 1966. godine, kada je izmjereno minus 27,4 stepena, javlja AFP.

Mnogi su se na društvenim mrežama žalili na vrijeme u gradu, a svi su se pitali koliko je hladna ova zima. Na društvenoj mreži Weibo tema o nižoj temperaturi u Pekingu od 1966. prikupila je 240 miliona pregleda.

"Čuo sam vjetar kako viče da me želi ubiti", napisao je jedan korisnik te društvene mreže.

Uprkos takvoj hladnoći, nije bilo snijega, a leda je bilo tek malo, jer je zrak nad gradom bio iznimno suh. 

Posljednji put kad su temperature u Pekingu bile ovako niske, spremala se Kulturna revolucija: desetogodišnji period društvenog i političkog haosa koji je ugasio i političke suparnike. 

Peking se redovno bori sa suhim i teškim zimama zbog oštrih struja sa sjeverozapada. No, zagovornici klimatskih promjena upozoravaju da će se zagrijavanjem zemlje broj ekstremnih vremenskih događaja povećavati i postajati smrtonosniji. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...