KINEZI VATROMETOM PROSLAVILI NOVI USPJEH: Pogledajte kako teku radovi na Pelješkom mostu (FOTO)

Radovi na gradilištu Pelješkog mosta nastavljaju se i u ovoj godini punom parom uprkos gotovo svakodnevnoj kiši i jakom jugu. U Komarnu je uplovio i četvrti brod s višetonskim dijelovima rasponske konstrukcije mosta.

  • Regija

  • 13. Jan. 2021  13. Jan. 2021

  • 0

Kinezi svaki važan posao na gradilištu Pelješkog mosta počinju vatrometom. Tako je bilo i ovaj put, kad se na stub podizao dio rasponske konstrukcije, dugačak kao pola nogometnog igrališta.

Isti takav dio na brodu je "Al Genoa", koji je iz Kine dovezao 16 dijelova rasponske konstrukcije. Četrnaest je 12-metarskih, jedan je dug čak 56 metara. Naravno, svi su široki 23 metra, kolika će biti i širina mosta.

Dosad su iz Kine na gradilište dovezena 74 dijela konstrukcije, ukupne dužine 1.080 metara, javlja HRT.

- Od njih je 38 segmenata već postavljeno na svoje pozicije na stupnim mjestima i još očekujemo tri pošiljke s kojima bi trebao doći 91 segment - rekao je predstavnik "Hrvatskih cesta" na gradilištu Pelješkog mosta Jeroslav Šegedin.

Radnici su prvi dan bez kiše i vjetra još od Božića iskoristili za betoniranje pilona, zavarivanje konstrukcije.

- Pri ovakvim vremenskim uvjetima na tim visinama nije baš jednostavno i uputno obavljati betoniranja. Međutim, nadamo se da će izvođač sve male zaostatke koji su nastali u ovom kratkom periodu, uspjeti nadoknaditi prilikom montaže čelične konstrukcije - objasnio je Šegedin.

Dijelove mosta grade i domaći kooperanti. Firma s Korčule izrađuje ležišta za čeličnu užad na kojoj će visiti konstrukcija.

- Isto tako radimo vrata, sva vanjska vrata na ovim stupovima, na čeličnim betonskim stupovima i radimo unutar samog mosta oko pet kilometra revizijskih staza - rekao je Jerko Andrijić, direktor firme "Radež" Blato.

Rasponska konstrukcija Pelješkog mosta, prema projektu, duga je 2.400 metara. Dosad je postavljeno i zavareno 570.

Izvor: HRT

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...