NJEMAČKI CDU BIRA STRANAČKO RUKOVODSTVO: Ko će naslijediti Angelu Merkel?

Utrka za čelno mjesto Kršćansko-demokratske unije (CDU) širom je otvorena u subotu, kada stranka kancelarke Angele Merkel održava ključno glasanje, koje bi moglo biti prvi korak prema biranju njenog nasljednika. 

  • Svijet

  • 16. Jan. 2021  16. Jan. 2021

  • 1

Takmiče se Armin Laschet, premijer njemačke najnaseljenije savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije, advokat Friedrich Merz i stručnjak za vanjsku politiku Norbert Roettgen, a 1.001 delegat koji prisustvuju online konvenciji, treba između njih tri izabrati novog čelnika CDU-a.  

Glasanje dolazi na početku godine koja je ključna za njemačku politiku, s nacionalnim izborima koji se trebaju održati u septembru. Merkel se planira povući iz politike na kraju svog trenutnog četvrtog mandata.

U uvodnom obraćanju delegatima u petak navečer, kancelarka je pozvala na jedinstvo.

"Nadam se da će biti izabran tim koji će preuzeti sudbinu naše ponosne narodne stranke u svoje ruke te da će raditi sa svim članovima da pronađe prave odgovore za zadatke budućnosti", rekla je Merkel.

Čelnik CDU-a tradicionalno je kandidat i za budućeg njemačkog kancelara te stranke i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU).

No, ove godine se prvi put kao kandidat za kancelara spominje i čelnik te manje partnerske stranke Markus Soeder, bavarski premijer i jedan od najpopularnijih političara u Njemačkoj. 

Pobjednik će biti potvrđen 22. januara nakon što stignu i dopisni glasovi, a kandidat za kancelara trebao bi biti poznat u martu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...