"SB" NA LICU MJESTA: Pogledajte kako je bilo na pressu nakon sastanka premijera na kojem je dogovorena direktna nabavka vakcina protiv Covida (FOTO)

Nakon sastanka u zgradi institucija Bosne i Hercegovine, sudionici su se obratili novinarima.

  • Vijesti

  • 21. Jan. 2021  21. Jan. 2021

  • 0

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija sastao se danas u Sarajevu sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem, s kojima je razgovarao o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Sastanku su prisustvovali i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić te ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

Posljednji susret Tegeltije i entitetskih premijera održan je u novembru, a tada je razgovarano o epidemiološkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka u zgradi institucija Bosne i Hercegovine, sudionici su se obratili novinarima.

"Danas smo htjeli sumirati koliko je BiH spremna za početak vakcinacije i razgovarali smo o problemu nabavke vakcina, tačnije o dva mehanizma nabavke vakcina protiv Covida. Zajednički smo konstatovali da je pandemija globalni problem i da tako treba tretirati i ovaj problem. Sve što je bio dio dogovora sa WHO-om je završeno, vezano za pripreme vakcinacije", poručio je Tegeltija.

Napomenuo je da je sve plaćeno za vakcine, ali da nije realizovano, piše RS.

"Govorili smo da će proces početi u prvom kvartalu ove godine. Vakcina se pojavila i ranije u svijetu, što je dobro. Nije dobro da nijedan sistem nije počeo da distribuiše te vakcine. Prve vakcine će dobiti krajem januara ili početkom februara. To su rokovi koje smo dobili. Sistem vakcinacije kroz EU će biti jasniji danas, poslije sastanka danas u Bruxellesu će taj datum biti jasniji. U BiH postoji sve potrebno da građani dobiju vakcine", rekao je Tegeltija.

Ući će se u proces direktne nabavke vakcina protiv Covida.

"Pokrenut ćemo nabavku od ruskih proizvođača i onih koje dolaze iz Kine, pa i drugih. Tokom sutra, entiteti će iskazati potrebe za ovim vakcinama. Vjerujemo da će COVAX sistem ispoštovati svoje i kroz EU, ali imajući u vidu kašnjenje, odlučili smo se za direktnu nabavku vakcina. Očekujemo zvanične stavove entiteta", objasnio je Tegeltija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...