TAJNA ČUDNOG PREDMETA IZ OVALNOG UREDA: Joe Biden na stolu drži pravo blago, posudio ga je od NASA-e, a iza svega se krije poruka…

Prošle sedmice Sjedinjene Američke Države dobile su novog predsjednika, Joea Bidena.

  • HiTec

  • 24. Jan. 2021  

  • 0

On je i u svojoj predsjedničkoj kampanji, a i prvim potezima u svom mandatu, najavio kako će (za razliku od prethodnika) više držati do znanosti te da će slušati stručnjake i u javnost iznositi samo provjerene činjenice. Veću posvećenost znanosti i tehnologiji Biden je iskazao i neuobičajnim gestom. U Ovalni ured Bijele kuće dopremio je komad Mjeseca.

Uzorak tla s Mjeseca, označen brojem 76015,143, posuđen je od NASA-e, tačnije iz njihovog laboratorija u kojem se čuvaju Mjesečevi uzorci u Johnson Space Centeru u Houstonu. Komad Mjesečeve stijene u posebnom je prozirnom kućištu, na kojem su ispisani i detalji o njemu.

Uloga ovog komada Zemljinog prirodnog satelita je  "podsjetiti javnost na ambicije i postignuća prethodnih generacija Amerikanaca te dati podršku sadašnjem pristupu istraživanja Mjeseca i Marsa", poručeno je iz Bidenove administracije i NASA-e.

Lunarni uzorak 76015,143 prikupljen je u posljednjoj ljudskoj misiji na Mjesecu, Apollo 17, koju su činili astronauti Ronald Evans, Harrison Schmitt i Eugene Cernan.

Mjesečev kamen koji danas stoji u Ovalnom uredu s Mjeseca je prikupljen u decembru 1972. godine – u istom mjesecu koji je obilježio život Joea Bidena. Tada je, naime, današnji američki predsjednik u prometnoj nesreći izgubio prvu suprugu i jednogodišnju kćer.

Uzorak ima masu od 332 grama, star je 3,9 milijardi godina, a nastao je u jednom od posljednjih velikih udara asteroida u Mjesec, na njegovoj strani okrenutoj prema Zemlji. Nepravilna površina ovog komada stijene otkriva i brojne udarce mikrometeorida koji su ga "pjeskarili" milionima godina. S jedne strane uzorak je ravan, na mjestu gdje ga je astronaut Cernan odrezao od veće stijene.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...