HADŽIBAJRIĆ I KAFEDŽIĆ OBJAVILI RAT KORUPCIJI: Općina Stari Grad Sarajevo prva pristupila antikoruptivnom sistemu u Kantonu Sarajevo

Dogovor o pristupanju Općine Stari Grad antikoruptivnom sistemu postignut je početkom januara ove godine, ali Hadžibajrić podsjeća da je Općina Stari Grad tu ideju prihvatila još prije dvije godine.

  • Vijesti

  • 05. Feb. 2021  05. Feb. 2021

  • 2

Potpisivanjem sporazuma o saradnji na zajedničkim aktivnostima radi prevencije i borbe protiv korupcije između općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića i direktora Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u KS Erduana Kafedžića, Općina Stari Grad postala je prva općina u KS koja je dio jedinstvenog antikoruptivnog sistema u KS.

Upravo to je potvrdio i direktor Kafedžić, kazavši da je ovo historijski trenutak u KS i pohvalivši proaktivno djelovanje ove lokalne zajednice s obzirom na to da je općinski načelnik promptno inicirao što brže uvođenje Općine Stari Grad u sistem Ureda za borbu protiv korupcije.

"Vrlo je važno reći da u vremenu cijepanja država i važnih procesa u BiH, idemo ka centralizaciji najvažnijih procesa za BiH, a to je prevencija i borba protiv korupcije. Općina Stari Grad je prva općina koja potpisuje sporazum. Na ovaj način će se moći nadgledati svi zaposleni, imenovana lica i javne nabavke. Zahvaljujem načelniku na proaktivnom djelovanju na način da je inicirao da se ovo što prije uvede u sistem. Ured je pripremio informacioni sistem za integraciju i u narednih sedam dana već možete očekivati prve podatke iz Općine”, najavio je Kafedžić, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Dogovor o pristupanju Općine Stari Grad antikoruptivnom sistemu postignut je početkom januara ove godine, ali načelnik Hadžibajrić podsjeća da je Općina Stari Grad tu ideju prihvatila još prije dvije godine. “Moram reći da smo mi prije dvije godine prihvatili da se pridružimo sistemu i bili jedina općina koja je prihvatila inicijativu, ali nažalost, to tada nije zaživjelo,” kazao je Hadžibajrić.

"Za nas, kao jedinicu lokalne samouprave, ovo ne predstavlja ništa novo, već je samo sublimacija svih naših aktivnosti koje smo do sada radili. Registar javnih nabavki je već postojao na našoj web-stranici i sve je bilo transparentno, ali sada ćemo kroz jedan jedinstven program moći to da prenesemo i u Ured za borbu protiv korupcije i svi podaci će se nalaziti na jednom mjestu pa će ih s tehničkog aspekta biti puno lakše pratiti”, kazao je Hadžibajrić.

U jedinstvene registre Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS bit će uneseni podaci o zaposlenim državnim službenicima i namještenicima u Općini Stari Grad, javnim nabavkama koje se provode te imenovanim licima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...