SPEKTAKULARNO: NASA objavila panoramsku fotografiju Marsa koju je snimio Perseverance

Glavna zadaća Američke svemirske agencije je pronaći tragove nekadašnjeg života na Crvenoj planeti tako što će tokom barem dvije godine prikupiti tridesetak uzoraka stijena.

  • HiTec

  • 25. Feb. 2021  25. Feb. 2021

  • 0

NASA je u srijedu objavila spektakularnu panoramsku fotografiju Marsa koju je snimio Perseverance (Ustrajnost) na području na koje je robotsko vozilo sletjelo prošle sedmice.

Fotografija koja je sastavljena od nekoliko snimaka koje je načinilo vozilo, pokazuje rub kratera Jezera, u kojemu je, misle naučnici, bilo duboko jezero u koje se ulijevala rijeka prije 3,5 milijardi godina.

Rover je načinio 142 snimka u 360 stepeni uz pomoć uređaja visoke rezolucije, montiranih na njegovom jarbolu.

“Smjestili smo se na jako dobrom položaju na kojem možemo vidjeti značajke veoma slične onima koje su Spirit, Opportunity i Curiosity (tri robotska vozila koja su se prije Perseverancea spustila na Crvenu planetu) pronašli na mjestu njihovog slijetanja”, izrazio je zadovoljstvo Jim Bell s Univerziteta u Arizoni.

Glavna zadaća Američke svemirske agencije je pronaći tragove nekadašnjeg života na Crvenoj planeti tako što će tokom barem dvije godine prikupiti tridesetak uzoraka stijena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...