U TEBE SMO SE KLELI, KUPOVALI VRUĆIH ĐEVREKA…: Pred vama je tradicionalni recept za pamuk đevreke, specijalitet turske kuhinje

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za šest đevreka.

  • Gastro

  • 01. Mar. 2021  01. Mar. 2021

  • 0

SASTOJCI

400 g glatkog pšeničnog brašna  

1 kašičica soli

100 ml toplog mlijeka

100 ml tople vode

20 g svježeg kvasca

20 g šećera

1 jaje

50 g maslaca

Za koricu:

3 kašike pekmeza od jabuka, meda ili sirupa od agave

1 kašika brašna

300 ml vode

200 g susama

PRIPREMA

U posudi pomiješajte brašno i sol.

Zagrijte mlijeko i vodu dok ne postanu topli i umiješajte šećer i kvasac. Otopite maslac.

Mješavinu kvasca, umućeno jaje i maslac dodajte u brašno pa zamijesite tijesto pomoću miksera.

Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu podlogu i ponovo ga premijesite. Koristite minimalno brašna, jer će đevrek jedino tako biti mekan.

Formirajte kuglu i stavite je u pomašćenu posudu. Prekrijte prozirnom folijom i krpom i stavite na toplo mjesto na sobnoj temperaturi ili u rerni koju ste zagrijali na 30 stepeni da nadolazi oko sat vremena, dok se ne udvostruči.

Nakon nadolaženja, tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i kratko mijesite, tek toliko da je dovoljno pobrašnjeno da se ne lijepi za podlogu. Podijelite na 12 komada iste veličine.

Svaki komad oblikujte u lopticu. Loptice prekrijte folijom i krpom kako se ne bi isušile.

Uzmite prvu i formirajte rolnicu debljine 30 cm. Tijesto dlanovima pritišćete prema vani tako da rolna ima svuda istu debljinu. Isto učinite i sa još jednom lopticom.

Rolnice stavite jednu pored druge. Na jednom kraju ih spojite i pritisnite. Zatim ih motate jednu preko druge, napravite krug pa ih spojite. Gotov đevrek stavite na pleh obložen pek-papirom.

Postupak ponovite s ostalim lopticama, znači za 1 đevrek su vam potrebne 2 rolnice. Tako ćete dobiti 6 đevreka.

Pomiješajte vodu, pekmez i brašno. Svaki krug kratko umočite u ovu mješavinu, a zatim u susam.

Vratite ih na pleh, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite još 20 minuta da nadolaze.

Pecite ih oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni gornji/donji grijači.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...