Hronika
OD TROJICE OSUMNJIČENIH, SAMO JEDAN DOSTUPAN: Pet mjeseci nakon ubistva Jasmina Berovića, porodica razmišlja o protestima
Prije 13 min0
Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za šest đevreka.
Gastro
01. Mar. 2021 01. Mar. 2021
0
SASTOJCI
400 g glatkog pšeničnog brašna
1 kašičica soli
100 ml toplog mlijeka
100 ml tople vode
20 g svježeg kvasca
20 g šećera
1 jaje
50 g maslaca
Za koricu:
3 kašike pekmeza od jabuka, meda ili sirupa od agave
1 kašika brašna
300 ml vode
200 g susama
PRIPREMA
U posudi pomiješajte brašno i sol.
Zagrijte mlijeko i vodu dok ne postanu topli i umiješajte šećer i kvasac. Otopite maslac.
Mješavinu kvasca, umućeno jaje i maslac dodajte u brašno pa zamijesite tijesto pomoću miksera.
Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu podlogu i ponovo ga premijesite. Koristite minimalno brašna, jer će đevrek jedino tako biti mekan.
Formirajte kuglu i stavite je u pomašćenu posudu. Prekrijte prozirnom folijom i krpom i stavite na toplo mjesto na sobnoj temperaturi ili u rerni koju ste zagrijali na 30 stepeni da nadolazi oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
Nakon nadolaženja, tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i kratko mijesite, tek toliko da je dovoljno pobrašnjeno da se ne lijepi za podlogu. Podijelite na 12 komada iste veličine.
Svaki komad oblikujte u lopticu. Loptice prekrijte folijom i krpom kako se ne bi isušile.
Uzmite prvu i formirajte rolnicu debljine 30 cm. Tijesto dlanovima pritišćete prema vani tako da rolna ima svuda istu debljinu. Isto učinite i sa još jednom lopticom.
Rolnice stavite jednu pored druge. Na jednom kraju ih spojite i pritisnite. Zatim ih motate jednu preko druge, napravite krug pa ih spojite. Gotov đevrek stavite na pleh obložen pek-papirom.
Postupak ponovite s ostalim lopticama, znači za 1 đevrek su vam potrebne 2 rolnice. Tako ćete dobiti 6 đevreka.
Pomiješajte vodu, pekmez i brašno. Svaki krug kratko umočite u ovu mješavinu, a zatim u susam.
Vratite ih na pleh, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite još 20 minuta da nadolaze.
Pecite ih oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni gornji/donji grijači.
Prijatno!
Hronika
OD TROJICE OSUMNJIČENIH, SAMO JEDAN DOSTUPAN: Pet mjeseci nakon ubistva Jasmina Berovića, porodica razmišlja o protestima
Prije 13 min0
Društvo
ODLIČNE VIJESTI: Komisija za NATO usvojila nacrt Programa reformi za ovu godinu! (VIDEO)
Prije 14 min0
Sport
KRIZA EVROPSKOG NOGOMETA JE ESKALIRALA: U petak bi UEFA mogla donijeti NAJRADIKALNIJU ODLUKU DO SADA
Prije 26 min0
Politika
SLOVENAČKI MINISTAR PREKARDAŠIO: "U Sarajevu su jučer pred našom ambasadom protestovali pripadnici ekstremnih skupina"
Prije 33 min0
Gastro
SPECIJALITET ORIJENTALNE KUHINJE: Na brzinu napravite punjene arapske palačinke i oduševite ukućane (VIDEO)
17. Apr. 20210
Gastro
BOGATSTVO OKUSA: Ne propustite da napravite zdrav i ukusan kolač od hurmi
16. Apr. 20210
Gastro
NJEZINO VELIČANSTVO – GUŽVARA: Na brzinu napravite pitu „lijenih žena“, i oduševite ukućane (VIDEO)
18. Apr. 20210
Gastro
MEZA, PRILOG ILI GLAVNI OBROK, POTPUNO JE SVEJEDNO: Na brzinu napravite punjena pohovana jaja, specijalitet za sve generacije
Prije 13h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.