Vijesti
ZASJEDA FEDERALNI PARLAMENT: Prva predložena tačka dnevnog reda je zakon koji je pripremila...
Prije 12 min0
Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za šest đevreka.
Gastro
01. Mar. 2021 01. Mar. 2021
0
SASTOJCI
400 g glatkog pšeničnog brašna
1 kašičica soli
100 ml toplog mlijeka
100 ml tople vode
20 g svježeg kvasca
20 g šećera
1 jaje
50 g maslaca
Za koricu:
3 kašike pekmeza od jabuka, meda ili sirupa od agave
1 kašika brašna
300 ml vode
200 g susama
PRIPREMA
U posudi pomiješajte brašno i sol.
Zagrijte mlijeko i vodu dok ne postanu topli i umiješajte šećer i kvasac. Otopite maslac.
Mješavinu kvasca, umućeno jaje i maslac dodajte u brašno pa zamijesite tijesto pomoću miksera.
Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu podlogu i ponovo ga premijesite. Koristite minimalno brašna, jer će đevrek jedino tako biti mekan.
Formirajte kuglu i stavite je u pomašćenu posudu. Prekrijte prozirnom folijom i krpom i stavite na toplo mjesto na sobnoj temperaturi ili u rerni koju ste zagrijali na 30 stepeni da nadolazi oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
Nakon nadolaženja, tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i kratko mijesite, tek toliko da je dovoljno pobrašnjeno da se ne lijepi za podlogu. Podijelite na 12 komada iste veličine.
Svaki komad oblikujte u lopticu. Loptice prekrijte folijom i krpom kako se ne bi isušile.
Uzmite prvu i formirajte rolnicu debljine 30 cm. Tijesto dlanovima pritišćete prema vani tako da rolna ima svuda istu debljinu. Isto učinite i sa još jednom lopticom.
Rolnice stavite jednu pored druge. Na jednom kraju ih spojite i pritisnite. Zatim ih motate jednu preko druge, napravite krug pa ih spojite. Gotov đevrek stavite na pleh obložen pek-papirom.
Postupak ponovite s ostalim lopticama, znači za 1 đevrek su vam potrebne 2 rolnice. Tako ćete dobiti 6 đevreka.
Pomiješajte vodu, pekmez i brašno. Svaki krug kratko umočite u ovu mješavinu, a zatim u susam.
Vratite ih na pleh, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite još 20 minuta da nadolaze.
Pecite ih oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni gornji/donji grijači.
Prijatno!
Vijesti
ZASJEDA FEDERALNI PARLAMENT: Prva predložena tačka dnevnog reda je zakon koji je pripremila...
Prije 12 min0
Mini market
ZORAN KREŠIĆ PROMIJENIO PLOČU: "Vidimo što poduzimaju i kako streme vlasti Republike Srpske..."
Prije 25 min0
Ekonomija
RASPAD SISTEMA: Šta se događa u kompaniji koju preuzima BH Telecom, u igri su stotine miliona maraka...
Prije 32 min0
Gastro
MNOGI OD NAS PRAVE VELIKU GREŠKU: Kad posadite paprike u bašti, ovo ne radite ni za živu glavu...
Prije 42 min0
Gastro
S JAJIMA I NA MASLINOVOM ULJU: Ovo jelo idealno je za doručak ili za večeru, a svidjet će se i onima koji su mislili...
24. Jun. 20250
Gastro
UVIJEK SAVRŠENE PALAČINKE: Tajna je u detaljima, rijetki se sjete ubaciti ovaj sastojak
24. Jun. 20250
Gastro
VRUĆE JE I NIKOM SE NE DA DUGO STAJATI PORED ŠPORETA: Napravite tortellone s paradajzom i mozzarellom u umaku od...
23. Jun. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Za ručak napravite pileća prsa prema njemačkoj recepturi i iznenadite ukućane (VIDEO)
24. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.