BOŠNJACI IZAZVALI NEVIĐENU DRAMU U PARLAMENTU REPUBLIKE SRPSKE: „Ovo je pokušaj razvlašćivanja RS-a na svim nivoima, a takvi potezi su…“

„Nova apelacija bošnjačkih delegata u Vijeću naroda prema Ustavnom sudu BiH je pokušaj razvlašćivanja Republike Srpske na svim nivoima, a takvi potezi su prepreka na putu ka pomirenju i uspostavljanju normalnog i demokratskog sistema u BiH“, ocijenili su sagovornici “Glasa Srpske” reagujući na potez delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske koji su uputili novu apelaciju u Ustavni sud BiH, ovaj put tražeći ispitivanje ustavnosti Zakona o šumama koji je taj bh. entitet donio 2020. godine.

  • Politika

  • 02. Mar. 2021  02. Mar. 2021

  • 4

Njihov stav je da su članovi zakona neustavni i štetni po BiH. Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Milan Petković kaže za “Glas” da ovakav potez delegata nije neočekivan, jer kako je kazao, bošnjački političari ne odustaju od prakse da, u saradnji sa stranim faktorom, utječu i mijenjaju ustavno uređenje BiH.

- Ranije su to radili preko nametnutih odluka visokog predstavnika, a danas preko Ustavnog suda. I jedno i drugo nisu akti demokratije, jer znamo da se zakoni donose u parlamentu. Ono što stalno govorim kada su u pitanju potezi kojima se nastoje obezbijediti veće ingerencije BiH u odnosu na entitete, to je da će to na kraju dovesti do toga da dobiju puno manje BiH, a više RS - rekao je Petković i dodao da je BiH zemlja u kojoj se stvari moraju riješiti dogovorom i konsenzusom te da ovakvi potezi Bošnjaka ugrožavaju pomirenje.

Šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu RS-a Perica Bundalo ističe da bi, zbog sve češćih sličnih apelacija, trebalo izmijeniti Ustav Republike Srpske kako bi se jasno precizirale nadležnosti Vijeća naroda.

- Klub Bošnjaka veoma često izlazi iz okvira racionalnog postupanja i koristi neprecizno definisane nadležnosti te vrši pritisak na zakonodavnu djelatnost, odnosno Narodnu skupštinu - rekao je Bundalo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...