PANIKA U DODIKOVIM REDOVIMA: Dušanka Majkić van sebe zbog inicijative Denisa Zvizdića, traži da se izjasni Tegeltija...

Poslaničke inicijative, koje često u posljednje vrijeme prolaze u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i odlaze na adresu Vijeća ministara, upalile su alarm u Dodikovim redovima, jer kako kažu, predstavljaju opasne pokušaje da se od dvodomne napravi jednodomna skupština.

  • Politika

  • 06. Mar. 2021  06. Mar. 2021

  • 9

Kap koja je prelila čašu u Dodikovim redovima bila je inicijativa poslanika Denisa Zvizdića iz SDA, koja je većinom glasova usvojena u Predstavničkom domu, a kojom se Vijeće ministara BiH zadužuje da u roku od 30 dana od usvajanja inicijative pripremi i u proceduru uputi prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD) uputila je pitanje predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Zoranu Tegeltiji u vezi s brojnim inicijativama koje se u ovom sazivu pojavljuju u Parlamentu BiH. Prema njenoj računici, od početka mandata do februara ove godine, poslanici su uputili 41 inicijativu, a veliki broj njih, tvrdi, nije u skladu s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

- Pitam Savjet ministara kako će se odrediti prema neustavnim inicijativama poslanika Predstavničkog doma s obzirom na pokušaje da se od dvodomnog parlamenta napravi jednodomna skupština. Koji mehanizmi stoje na raspolaganju Savjetu ministara u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu Savjeta ministara da bi se spriječile te neustavne inicijative - istaknula je Majkićeva u delegatskom pitanju.

Za “Glas Srpske” Majkić kaže da se nikada, ni u jednom sazivu Parlamenta, nije dogodio toliki broj neustavnih inicijativa, dodavši da ih je bilo i 20 u Domu naroda.

- Neustavne inicijative u Domu naroda rješavamo tako što glasamo protiv i sve su dobile takav epilog, poslije čega ne postoje, ali u Predstavničkom domu takvi zahtjevi idu kao obaveza Savjetu ministara da nešto uradi, a nemoguće je raditi prema neustavnim inicijativama. Ipak, ostaje pitanje šta kada Parlament nešto naloži, može li Savjet ministara odbiti - istaknula je ona.

Traži da se Tegeltija, u ime Vijeća ministara, oglasi i kaže šta će se dešavati s inicijativama tog tipa, odnosno kako će ih rješavati.

- Ako kaže da neće dobiti nikakvu podršku u Savjetu, biću zadovoljna, i biće jasno kako će se određivati prema neustavnim inicijativama te se nadam da će opasti pritisak. Trenutna situacija nema nikakvog smisla. Veliki broj inicijativa je protivan Ustavu BiH. Gotovo sve Zvizdićeve mahom se odnose na promjenu Ustava - zaključila je. 

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Nenad Stevandić istaknuo je da se u ovom mandatu, do sada, može dosta toga primijetiti, počevši od prve godine, kada su na sceni bile blokade, uslovljavanja, neformiranje Vijeća ministara od strane SDA.

- Druga godina je posvećena neustavnim inicijativama i izmjeni sastava Centralne izborne komisije BiH, na šta su pristajale i neke stranke iz Republike Srpske. Da budem iskren, nemamo šta drugo ni očekivati. Stalno imamo tu vrstu podmetanja iz FBiH i pokušaja da jedne stvari završavaju sa jednom grupacijom iz Republike Srpske, a druge sa drugom. To je njihova stalna politika - istaknuo je Stevandić za “Glas Srpske”.

Ovakvo djelovanje je, tvrdi, veoma opasno.

- Ni mi Srbi nemamo neki dogovor da sjednemo i dogovaramo se o svakoj inicijativi koja dođe na dnevni red, već se ponašamo kao zavađene druge pozicije i opozicije. Prepucavamo se, nažalost, o stvarima o kojima treba da se dogovaramo. Nadam se da će u budućnosti biti više pameti - kazao je Stevandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...