"SPREMAN SAM ODMAH, PO CIJENU ZATVORA...": Objava zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uzburkala duhove

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa uputio je apel povodom, kako je naveo, smrtonosnog odugovlačenja u nabavci vakcina u Federaciji BiH.

  • Politika

  • 15. Mar. 2021  15. Mar. 2021

  • 3

“Zahtjevam od Vlade FBiH da u roku od 24 sata riješi razumnom čovjeku neshvatljiv problem, a tiče se potpisa odgovorne osobe u cilju nabavke vakcina za potrebe stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovini. Ukoliko to ne učine, neka mi pokažu gdje i šta treba potpisati da bi se izvršila hitna nabavka vakcina u FBiH, odmah sam spreman potpisati potrebnu dokumentaciju ako treba i po cijenu moralne, materijalne i krivične odgovornosti! Prihvatljivo je da iznađu i bilo kakav drugi model kojim bih mogao potpisati nabavku vakcina, stojim im na raspolaganju. Stanje je haotično”, naveo je on.

Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici u petak donijela Odluku o preraspodjeli sredstava od 12.000.000 KM s budžetske pozicije Federalnog ministarstva zdravstva na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Ovom odlukom Vlada Federacije BiH je odobrila preraspodjelu 12 miliona KM predviđenih za nabavku vakcina protiv COVID-19.

U obrazloženju ove odluke je navedeno da je Vlada FBiH na 258. sjednici donijela zaključak o nabavci vakcina za COVID-19, u okviru kojeg je definisan i način obezbjeđenja sredstava iz Budžeta FBiH za 2021. godinu. U skladu s tim, Federalno ministarstvo zdravstva je bilo zaduženo da odmah pokrene aktivnosti za preraspodjelu sredstava planiranih u ovogodišnjem budžetu za nabavku vakcina na Zavod za javno zdravstvo FBiH, koje je zaduženo za zaključivanje ugovora.

Vlada Federacije BiH je izmijenila Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, čime je korisnicima finansijske pomoći produžen rok za dostavu izvještaja o namjenskom utrošku sredstava do 31. marta 2021. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...