GIGANT NA KOLJENIMA: Još jedan veliki evropski avioprijevoznik na rubu bankrota

Ova poznata aviokompanija, osnovana prije gotovo 100 godina, uskoro bi mogla prekinuti sve redovne operacije i proglasiti bankrot.

  • Ekonomija

  • 17. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 0

Kriza avioindustrije traje sve dulje i sve je dublja, a najnovija žrtva mogla bi biti jedna od najstarijih aviokompanija u svijetu "Czech Airlines", nacionalni prijevoznik Češke Republike.

Ova poznata aviokompanija, osnovana prije gotovo 100 godina, uskoro bi mogla prekinuti sve redovne operacije i proglasiti bankrot. Kako prenosi specijalizirani avioportal Croatianaviation.com, upravo je to prije nekoliko dana učinio praški sud zato što kompanija ne podmiruje svoje obaveze i ima generirano dugovanje od gotovo 70 miliona eura prema dobavljačima i putnicima.

Sada već davne 2013. godine južnokorejski "Korean Air" kupio je veći udio dionica u češkoj aviokompaniji radi stvaranja većeg broja konekcija i svojevrsnog vlastitog “čvorišta” u Pragu.

"Czech Airlines" tada je od "Korean Aira" preuzeo i jedan širokotrupni avion tipa A330-300 te je otvorio i long-haul liniju Prag – Seul – Prag, ali su korejski investitori 2017. godine odlučili prodati svoj udio u vlasništvu, nezadovoljni rezultatima u poslovanju.

Po izbijanju globalne pandemije, "Czech Airlines" ukinuo je svoju jedinu long-haul liniju te vratio širokotrupni A330 "Korean Airu". Iako finansijski problemi ove aviokompanije nisu nastali u vrijeme pandemije, izgledno je da će kriza uzrokovana Covidom-19 biti posljednji udarac za "Czech Airlines".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...