USKORO I NA SARAJEVSKOM AERODROMU: Slovenija dobija novu aviokompaniju, zvat će se...

U Sloveniji se osniva nova aviokompanija pod nazivom "SouthEast Airlines", izvijestio je zrakoplovni portal "Sijera5", dodavši da će taj prijevoznik u početku uglavnom nuditi čarter-letove koristeći flotu Airbus A320.

  • Ekonomija

  • 24. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 0

"SouthEast Airlines" fokusirat će se na tržišta zemalja Evropske unije, a prvi komercijalni let je planiran početkom juna, prenosi agencija STA.

Među osnivačima novog slovenskog avioprijevoznika, sa sjedištem u Trbovlju, istočno od Ljubljane, nalaze se iskusni piloti i instruktori, avioinženjeri i mehaničari, kao i finansijski i drugi stručnjaci iz zrakooplovne djelatnosti, navodi "Sijera5".

U početnoj fazi, "SouthEast Airlines" namjerava da se usredsrijedi na pružanje čarter-letova i usluga drugim aviokompanijama, kao što je iznajmljivanje aviona, posade, održavanje i osiguranje (ACMI lizing).

"Projekt je u pripremi otprilike 20 mjeseci", rekao je za portal "Sijera5" suosnivač kompanije Blaž Berdnik.

Kompanija će poslovanje početi s jednim avionom ekonomske klase, sa 180 sjedišta, a očekuje se da će već ove godine dodati floti i jedan Airbus A320, prenosi Tanjug.

Na početku, "SouthEast Airlines" namjerava da zaposli od tri do četiri posade za prvi avion, što je oko 35 zaposlenih, zajedno sa zemaljskim osobljem.

Kako i samo ime sugeriše, prvenstveno će poslovati u jugoistočnoj Evropi, fokusirajući se na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Grčku i Tursku.

Za sada nije poznato da li bi "SouthEast Airlines" mogao da postane nova slovenska nacionalna aviokompanija. Otkako je "Adria Airways" otišao u stečaj, Slovenija nema nacionalnog aviopijrevoznika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...