BiH IMA SVOJU AVIOKOMPANIJU: "Možemo 'poletjeti' za 60 dana"

Ovu kompaniju zadesila je neobična sudbina. Naime, prije 20-ak godina je kupila i uredno platila putnički avion od jedne hrvatske kompanije, ali joj on nikada nije isporučen.

  • Ekonomija

  • 28. Nov. 2023  

  • 1

Bosna i Hercegovina ima svoju aviokompaniju koja može “poletjeti” u roku od nekoliko mjeseci, ali joj je potrebna podrška države, odnosno kantona.

Naime, malo je poznato da u BiH postoji privatna aviokompanija Bosnia Airlines koja je registrovana još daleke 2001. godine, i u privatnom je vlasništvu.

Ovu kompaniju zadesila je neobična sudbina. Naime, prije 20-ak godina je kupila i uredno platila putnički avion od jedne hrvatske kompanije, ali joj on nikada nije isporučen.

Vlasnik Bosnia Airlinesa, profesor Muamer Kalić, kaže za BiznisInfo.ba da ovaj spor i dalje traje i to sada pred sudom u Strazburu. On kaže da je ostao bez aviona “prevarom hrvatskog pravosuđa” čime je nanesena šteta ne samo njemu već i državi BiH.

"Ukinuta je firma koja je trebala isporučiti avion dok je trajao međunarodni spor. Predmet je završio na Ustavnom sudu Hrvatske, a podom na sudu u Strazburu. Ja sam prvi Bosanac koji je zatražio reviziju apelacije Suda u Strazburu. Spor još uvijek traje", kaže Kalić za naš portal.

Kako ističe, nepravda je nanesena kompaniji Bosnia Airlines, njemu lično ali i državi Bosni i Hercegovini.

"Avion je kupljen 2003. godine. Ja sam prvi Bosanac koji je uplatio u cijelosti komercijalni avion. To nisu ovih mali sportski avioni", pojašnjava Kalić.

I pored toga, kompanija nikad nije ugašena, a svake godine obnavlja dozvole, zbog čega je spremna “poletjeti” za kratko vrijeme.

"Naši planovi su da u jednom momentu nastavimo s radom. Čekali smo ove političke promjene. Očekivao sam da će nova vlast imati sluha za ono što su prethodne vlasti propustile da urade. BiH mora da ima vlastitu kompaniju. Razumijevanje je do sada bilo na nuli. Mi našu licencu obnavljamo svake godine, imamo kod, imamo svoje stručnjake koji su nam prosuti po svijetu. Za razliku od onih koji bi htjeli da osnuju svoju kompaniju, kojima trebaju godine priprema, nama treba 30 do 60 dana", navodi naš sagovornik.  

Ističe da je ovo ujedno poziv novim kantonalnim vlastima u Kantonu Sarajevo, te da očekuje od novog premijera Uka da obave razgovor. Osim uspostavljanja komercijalnih linija, on kaže da mogu ponuditi saradnju i kada je riječ o nabavci helikoptera i drugih letjelica za gašenje požara.

"Ja sam čak spreman i na javno-privatno partnerstvo. I da im pokažemo da možemo imati helikoptere, i avione za gašenje požara. To je najveća sramota i nedopustivo za jednu državu kakva je naša s jakom tradicijom, da nema nijedan helikopter ni avion za gašenje požara. To je ponižavajuće. Mi imamo struku, imamo kompaniju, imamo ljude koji su spremni to da urade za najkraće moguće vrijeme. Naravno da država treba da stvori podlogu za tako nešto", kaže profesor Kalić koji je i autor knjige o aviosaobraćaju.

Dodaje da je njegova kompanija nosilac licence za helikopterski saobraćaj te za prevoz putnika i robe. Kompanija nije blokirana i nema dugova. Ima struku i čeka podršku vlade Kantona Sarajevo, ističe.

"Nudimo javno-privatno partnerstvo Vladi KS, i da im konačno riješimo ovaj problem nabavke helikoptera. Mi smo u roku od 60 dana spremni da stavimo da on leti. I to ne da se oni zadužuju. Da napravimo sporazum i mi ćemo se zadužiti. Banke jedva čekaju takve projekte. Stare vlasti su propustile priliku i nisu imali osjećaja, a nove vlasti sada imaju priliku", dodaje Kalić.

Ističe da i kantonalne vlasti u Tuzli sada iskazuju interes.

"Ako crnogorska aviokompanija može da uzme avion na lizing, šta je problem da mi uz podršku vlade TK uzmemo avion na lizing, i onda da letimo ciljano gdje mi želimo, a ne gdje oni određuju. Uz podršku Vlade mi možemo 10 aviona iznajmiti za kratko vrijeme", zaključuje Kalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...