"OVO JE BESMISLENO UKOLIKO...": Genetičar Damir Marjanović o rigoroznim mjerama i direktnoj borbi sa pošasti koronavirusa, koja se već proširila

Profesor genetike i bioinžinjeringa Damir Marjanović smatra da se građani ponašaju upravo onako kako se država odnosi prema njima. Karantin je, kaže, kupovanje vremena, ali je besmislen ukoliko se u tom periodu ne nabavi dovoljan broj vakcina te će prvi sistem vakcinacije biti težak i izazovan.

  • Društvo

  • 19. Mar. 2021  19. Mar. 2021

  • 0

Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa, kazao je da je bilo očekivano da se broj oboljelih poveća s obzirom na nove sojeve koji se brže šire.

- S druge strane, da su lideri odradili dobro svoj posao i da su neke stvari bile realizirane na vrijeme, da je vakcinacija počela kao u nekim ozbiljnijim zemljama, da su neke mjere bile poštovane kada su trebale da budu i da se možda i mi svi nismo malo opustili, rezultati bi bili možda malo drugačiji. Građani se ponašaju samo onako kako se država odnosi prema njima, a trebamo svi shvatiti da smo već godinu dana u ovome, da pažnja može da popusti, da smo svi umorni, ali mislim da je vrijeme da lideri stanu pred nas i kažu kakvi su planovi da nam pokažu šta su uradili da se pandemija smiri. Mogu da poručim svima da je virus isti, na isti način se štitimo i hajde malo da se uozbiljimo.

Na pitanje zašto nije bilo represivnijih mjera, kaže:

- Karantin nije rješenje. Karantin je kupovanje vremena. Možete vi provesti strožije mjere, ali onda morate da napravite jasno planiranje i da imate jasnu ideju šta ćete tokom tim strožijih mjera da uradite. Samo zatvoriti nekoga, a ništa ne raditi je pogrešno. Ova borba protiv virusa traje već godinu dana. Ozbiljne države su za tih 365 dana napravile određene sisteme i modele. Mi smo i ovaj put pokazali da, kada treba nešto sistemski da uradimo, nerijetko zakažemo - smatra Marjanović.

Navodi da je teško napraviti bilo kakvu predikciju koliko će talasa biti.

- Bit će ih onoliko koliko mi dozvolimo. Naša zemlja je zadnja u redu za nabavku vakcine, što jednostavno pokazuje da diplomatski ne stojimo dobro i da ljudi koji rade taj posao, nisu ga dobro uradili. Ne bih rekao da je vakcina jedini način za zaštitu, ali je u ovom momentu to definitivno najefikasnije oruđe koje imamo. Lockdown ne bi ništa značio ako se u tom periodu ne nabavi dovoljan broj vakcina, da barem započnete ozbiljniju imunizaciju.

Smatra da će prvi sistem vakcinacije biti najteži.

- Tu ćete imati direktnu borbu sa pošasti, koja se već poprilično proširila. Jako je bitno napraviti prostor u kojem ćete imati mnogo veći broj vakcinisanih na ove sojeve koji već kruže i u tom prostoru virus će udarati u zidove i neće imati gdje da se širi. Vrlo je vjerovatno da će se pojaviti neki novi sojevi. Ako budemo odradili sve kako treba, doći ćemo u poziciju da će nam to biti, otprilike, kao vakcina protiv gripe. Ni tu vakcinu ne uzimaju svi nego određeni broj iz rizične grupe. To strašenje da ćemo se svake godine morati vakcinisati, ne stoji - poručio je Marjanović tokom gostovanja na FTV-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...