"PUKAO" KOMANDNI LANAC: Predloženo pooštravanje i uvođenje novih, strožijih epidemioloških mjera na cijeloj teritoriji…

Prema njihovim riječima, evidentno je da pojedini lokalni krizni štabovi, i to u zajednicama gdje je najkritičnija situacija, nisu preduzeli ništa da pokušaju staviti pod kontrolu rast novooboljelih.

  • Društvo

  • 21. Mar. 2021  

  • 0

Tim za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske predložio je danas pooštravanje i uvođenje novih, strožijih epidemioloških mjera na cijeloj teritoriji RS-a, a da se lokalne zajednice, načelnici, gradonačelnici i nadležna lokalna tijela upozore i pozovu na odgovornost, jer, kako su naveli, evidentne su manjkavosti u sprovođenju i kontroli zaštitnih mjera na lokalnim nivoima.

Iz Tima su rekli da rukovodstva opština i gradova snose veliku odgovornost za “pucanje” komandnog lanca za neprovođenje mjera Republičkog štaba.

“U većini opština i gradova gotovo da se mjere dezinfekcije uopšte ne sprovode, a smanjen je ili čak i prestao i nadzor u prodajnim objektima i institucijama”, saopšteno je iz ovog tima.

“Takođe je utvrđeno da skoro da i nema aktivnosti putem medija ili društvenih mreža, letaka i plakata kojim lokalne zajednice upozoravaju i pozivaju na neophodnost sprovođenja mjera”, naveli su u saopštenju.

Tim ocjenjuje da porast broja hospitalizovanih kovid pacijenata prijeti da uruši zdravsteni sistem RS, čiji su smještajni, kao i ljudski kapaciteti pred limitom.

Podsjetili su i da lokalne zajednice imaju mogućnost da uvode i strožije mjere od onih koje donosi Štab u zavisnosti od situacije na lokalnom nivou.

Prema njihovim riječima, evidentno je da pojedini lokalni krizni štabovi, i to u zajednicama gdje je najkritičnija situacija, nisu preduzeli ništa da pokušaju staviti pod kontrolu rast novooboljelih.

“Zakonom su vrlo jasno definisane nadležnosti i odgovornost lokalnih zajednica u toku pandemije ili stanja u kojima su ugroženi životi građana. Zato smatramo da je neophodno upozoriti sve opštine i gradove, na obavezu poštovanja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, ali i zakona koji regulišu odgovornost načelnika, gradonačelnika odnosno rukovodstava lokalnih zajednica”, naveli su u saopštenju.

Tim za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske smatra da ukoliko se hitnim, restriktivnijim mjerama ne zaustavi rapidan rast broja zaraženih koronavirusom, zdravstveni sistem neće moći da zbrine sve pacijente niti im pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Svi prijedlozi i zaključci sa današnjeg sastanka Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske dostavljeni su Republičkom štabu, kao i Savezu opština i gradova RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...