OŠTRO PISMO IZ KANADE: "Ovom nemoralnom izjavom i nekim drugim aktivnostima Vlade Bošnjaci u Crnoj Gori su izbačeni iz domena pravne zaštite i stoga su žrtve svakom..."

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) javno protestuje i osuđuje neprimjerenu izjavu ministra u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića o negiranju genocida.

  • Društvo

  • 29. Mar. 2021  29. Mar. 2021

  • 2

Ističu da negiranje genocida, negiranje historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca predstavlja kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

- Izjava ministra na sjednici Skupštine Crne Gore jedan je od najvećih poraza države Crne Gore i dokaz ljudske destrukcije i definitivno sramotan poraz ljudskog, crnogorskog morala, poraz ljudskih prava i sloboda, poraz crnogorskog čovjeka i historijske crnogorske civilizacije, potonuće ljudskog uma - navodi se u saopćenju.

Kao 29. članica NATO-a i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, IGK-a naglašava da se Crna Gora mora pozivati na Povelju Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, internacionalno pravo, Konvenciju o genocidu - te u svim relevantnim rješavanjima svojih problema koristiti naznačena akta internacionalnog prava i pridodane dokumente i pravosnažne presude međunarodnih sudova radi sprečavanja ponižavanja žrtava genocida.

- Ovom nemoralnom izjavom i nekim drugim aktivnostima Vlade Bošnjaci u Crnoj Gori su izbačeni iz domena pravne zaštite i stoga su žrtve svakome onome ko ih ponižava bez po sebe štetnih konsekvenci. Od Bošnjaka u Crnoj Gori se traži da zaborave genocid i napuste poziciju žrtve, pa čak i da se izvine za srpske i crnogorske žrtve, te da društveni status grade kao samoprogonitelji kako bi drugi bili zadovoljeni - rekli su u saopćenju.

Očekuju brzu reakciju, izvinjenje Vlade Crne Gore i smjenu neodgovornog ministra, saopćeno je iz IGK-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...