AUSTRIJSKI KANCELAR ZBOG ŽESTOKIH KRITIKA PRESJEKAO: "Iduće sedmice, vjerovatno, naručujemo milion doza ruske vakcine"

"Austrija će iduće sedmice vjerovatno naručiti milion doza ruske vakcine protiv Covida-19 Sputnjik V", rekao je u srijedu austrijski kancelar Sebastian Kurz, ne preciziravši hoće li pričekati odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA) prije njenog korištenja.

  • Svijet

  • 31. Mar. 2021  01. Apr. 2021

  • 0

Konzervativac Kurz izložen je kritikama opozicionih stranka jer njegova vlada nije kupila onoliko vakcina protiv koronavirusa koliko je mogla u sklopu zajedničke EU-ove nabave.

Samo Mađarska i Slovačka naručile su rusku vakcinu, a samo ga Mađarska već koristi.

Pitanje je toliko kontroverzno u Slovačkoj da je izazvalo političku krizu i ostavku premijera Igora Matoviča u utorak.

"Pri samome smo kraju i iduće sedmice će Sputnjik vjerojatno biti naručen", navodi Kurz u saopćenju.

Prije je rekao da Austrija neće koristiti Sputnjik bez odobrenja EMA-e, ali u saopćenjima od utorka i srijede to se ne spominje.

U aprilu se očekuje isporuka 300.000 doza, u maju 500.000 doza i početkom juna 200.000, dodaje se u saopćenju.

Italijanska regija Kampanija potpisala je ugovor o kupovini ruske vakcine, ali tek nakon što ga EMA odobri.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su o mogućoj saradnji u vezi vakcina s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u zajedničkoj video konferenciji u utorak. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...