"OVO JOŠ NIJE RIJEŠENO...": Nova napetost na Kavkazu, Armenija traži od Putina da reagira...

Armenija je pozvala regionalnog suparnika Azerbejdžan da pusti sve ratne zarobljenike pet mjeseci nakon završetka borbe oko regije Nagorno-Karabah.

  • Svijet

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 1

“Ovaj problem nije riješen”, rekao je premijer Armenije Nikol Pašinjan na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u srijedu u Moskvi i dodao da Armenija, “nažalost, još ima zarobljenike u Azerbejdžanu”, navodi DPA, a prenosi Hina.

Osim toga, istaknuo je da je razmjena zarobljenih vojnika i civila dogovorena prošlog novembra sporazumom između dviju zemalja, uz posredovanje Rusije.

Borci koji nisu obuhvaćeni sporazumom

Iz Azerbejdžana su izjavili da su svi zarobljenici pušteni u skladu sa sporazumom, ali su iz njihovog Ministarstva vanjskih poslova, također, rekli da “borci koje je Armenija poslala na teritoriju Azerbejdžana” nakon završetka borbe oko regije Nagorno-Karabah, nisu obuhvaćeni sporazumom.

Azerbejdžan je u kratkom sukobu između 27. septembra i 9. novembra prošle godine u Nagorno-Karabahu vratio velike dijelove teritorija koje je izgubio početkom devedesetih.

U tom sukobu je poginulo više od 6.000 ljudi. Armenija Rusiju smatra svojom silom zaštitnicom, dok je Azerbejdžan podržala Turska.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...