DA ZAMIRIŠE CIJELA MAHALA: Recept za polagani burek koji uvijek uspije

Za iftar predlažemo polagani burek koji uvijek uspije.

  • Gastro

  • 14. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

Potrebno:

kilogram i po bijelog brašna
2 kg mljevene ili, još bolje, sjecane bravetine
5 glavica luka
4 supene kašike kravljeg masla
kahvena kašikica bibera
3 kašike ulja
4 čaše vode
2 jaja
čajna kašika i po soli

Priprema:

U brašnu napravimo udubljenje pa dodamo so, jaja i dvije kašike ulja. Zakuhamo mlakastom vodom glatko tijesto. Tijesto dosta dugo nakuhavamo na brašnu, dok se ne počne odvajati od daske na kojoj kuhamo. Podijelimo u najmanje dvanaest polulopti. Svaku poluloptu razvijemo, obima desetak-dvanaest cm i tri po tri slijepimo uljem. Gornja jufka od te tri ne smije biti pouljena. Pokrijemo i ostavimo tijesto da odstoji.

U međuvremenu, luk sitno isjeckamo i popržimo ga na kravljem maslu pa mu dodamo meso i pržimo ga dok voda ne ispari. Meso ohladimo i ubacimo u njega biber i so i dobro promiješamo. Dublju tepsiju pomastimo pa jufku na dnu režemo u obliku tepsije pomastimo i po njoj redamo još jufke.

Na svaki dio jufke poredamo meso. Kad istrošimo meso, onda pokrivamo jufkom. Svaki dio mastimo. Burek stavljamo u vrelu rernu da se malo zapeče, a zatim ublažimo vatru i pečemo najmanje jedan sat dok se unutrašnje jufke ne ispeku, zato što je burek debeo. Ispečen burek zalijemo s nekoliko kašika vrele vode, kojoj smo dodali ostatak masla i dobro ga pokrijemo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...