Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
07. Avg. 20240
Za iftar predlažemo polagani burek koji uvijek uspije.
Gastro
14. Apr. 2021 14. Apr. 2021
0
Potrebno:
kilogram i po bijelog brašna
2 kg mljevene ili, još bolje, sjecane bravetine
5 glavica luka
4 supene kašike kravljeg masla
kahvena kašikica bibera
3 kašike ulja
4 čaše vode
2 jaja
čajna kašika i po soli
Priprema:
U brašnu napravimo udubljenje pa dodamo so, jaja i dvije kašike ulja. Zakuhamo mlakastom vodom glatko tijesto. Tijesto dosta dugo nakuhavamo na brašnu, dok se ne počne odvajati od daske na kojoj kuhamo. Podijelimo u najmanje dvanaest polulopti. Svaku poluloptu razvijemo, obima desetak-dvanaest cm i tri po tri slijepimo uljem. Gornja jufka od te tri ne smije biti pouljena. Pokrijemo i ostavimo tijesto da odstoji.
U međuvremenu, luk sitno isjeckamo i popržimo ga na kravljem maslu pa mu dodamo meso i pržimo ga dok voda ne ispari. Meso ohladimo i ubacimo u njega biber i so i dobro promiješamo. Dublju tepsiju pomastimo pa jufku na dnu režemo u obliku tepsije pomastimo i po njoj redamo još jufke.
Na svaki dio jufke poredamo meso. Kad istrošimo meso, onda pokrivamo jufkom. Svaki dio mastimo. Burek stavljamo u vrelu rernu da se malo zapeče, a zatim ublažimo vatru i pečemo najmanje jedan sat dok se unutrašnje jufke ne ispeku, zato što je burek debeo. Ispečen burek zalijemo s nekoliko kašika vrele vode, kojoj smo dodali ostatak masla i dobro ga pokrijemo.
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
07. Avg. 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
30. Mar. 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
03. Feb. 20240
Gastro
SVE SU PITE – PITE, SAMO JE ON PITAC: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
16. Jun. 20232
Kultura
VELIKO OTKRIĆE TAJANSTVENOG LOKALITETA: Arheolozi otkrili dvorac na liticama iznad rijeke u BiH (VIDEO)
Prije 23 min0
Ekonomija
TEŠKO DO KORE HLJEBA: Koliko plate ili penzije mjesečno dajemo na hljeb?
Prije 28 min0
Šareni svijet
VEĆ JE "POGODILA" 2024: Jeziva predviđanja baba Vange za 2025. godinu
Prije 40 min0
Društvo
POSLJEDICE NEMARA STIŽU NA NAPLATU: Od zaštite naših šuma i rijeka direktno zavise i naši životi
Prije 1h0
Gastro
ZA RUČAK, VEČERU ILI UŽINU, POTPUNO JE SVEJEDNO: Na brzinu napravite izvrsne kolutića sa feta sirom, obožavaju ih sve generacije (VIDEO)
10. Okt. 20240
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
11. Okt. 20240
Gastro
MOŽETE IH JESTI ODMAH: Recept za kisele paprike bez konzervansa
11. Okt. 20240
Gastro
NAPRAVITE ČOKO-KOLAČ SA KISELOM VODOM: Sočan je i s lješnjacima, često ćete mu se vraćati...
10. Okt. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.