Gastro
VRIJEME JE NOVAC: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
09. Jun. 20250
Za iftar predlažemo polagani burek koji uvijek uspije.
Gastro
14. Apr. 2021 14. Apr. 2021
0
Potrebno:
kilogram i po bijelog brašna
2 kg mljevene ili, još bolje, sjecane bravetine
5 glavica luka
4 supene kašike kravljeg masla
kahvena kašikica bibera
3 kašike ulja
4 čaše vode
2 jaja
čajna kašika i po soli
Priprema:
U brašnu napravimo udubljenje pa dodamo so, jaja i dvije kašike ulja. Zakuhamo mlakastom vodom glatko tijesto. Tijesto dosta dugo nakuhavamo na brašnu, dok se ne počne odvajati od daske na kojoj kuhamo. Podijelimo u najmanje dvanaest polulopti. Svaku poluloptu razvijemo, obima desetak-dvanaest cm i tri po tri slijepimo uljem. Gornja jufka od te tri ne smije biti pouljena. Pokrijemo i ostavimo tijesto da odstoji.
U međuvremenu, luk sitno isjeckamo i popržimo ga na kravljem maslu pa mu dodamo meso i pržimo ga dok voda ne ispari. Meso ohladimo i ubacimo u njega biber i so i dobro promiješamo. Dublju tepsiju pomastimo pa jufku na dnu režemo u obliku tepsije pomastimo i po njoj redamo još jufke.
Na svaki dio jufke poredamo meso. Kad istrošimo meso, onda pokrivamo jufkom. Svaki dio mastimo. Burek stavljamo u vrelu rernu da se malo zapeče, a zatim ublažimo vatru i pečemo najmanje jedan sat dok se unutrašnje jufke ne ispeku, zato što je burek debeo. Ispečen burek zalijemo s nekoliko kašika vrele vode, kojoj smo dodali ostatak masla i dobro ga pokrijemo.
Gastro
VRIJEME JE NOVAC: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
09. Jun. 20250
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
19. Jan. 20250
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
13. Nov. 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
07. Avg. 20240
Hronika
NEVJEROVATNA PLJAČKA: Mladić iz BiH provalio u italijanski hotel i ukrao sef
Prije 24 min0
Svijet
TALIBANI UKIDAJU INTERNET U AFGANISTANU: Vrhovni lider ga proglasio "korjenom svakog zla"
Prije 26 min0
Svijet
NEKAD I SAD: Gaza – bio je to lijep mali grad, danas je prah i pepeo (FOTO)
Prije 27 min0
Društvo
OD MALIŠANA IZ DOMA "BJELAVE" DO SARAJEVSKOG POLICAJCA: Kako je Nuno Bajrić ostvario san
Prije 35 min0
Gastro
JESENSKI DRAGULJ - KUKURUZ: Snižava holesterol, pomaže probavi, mozgu i želucu, a najzdraviji je kada se priprema na jedan način...
16. Sep. 20250
Gastro
HERCEGOVCI ZNAJU TAJNU: Danas pravimo domaće klepe prema tradicionalnoj recepturi, nema im ravnih (VIDEO)
16. Sep. 20250
Gastro
U SPOJU LOŠE REAGUJU I STVARAJU NEŽELJENE EFEKTE: Ove namirnice nikad ne jedite zajedno
15. Sep. 20250
Gastro
AKO NEMATE VREMENA ZA DUGO STAJANJE PORED ŠPORETA; OVO UVIJEK "PALI": Napravite zapečeni punjeni krompir
16. Sep. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.