Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
30. Mar. 20240
Za iftar predlažemo polagani burek koji uvijek uspije.
Gastro
14. Apr. 2021 14. Apr. 2021
0
Potrebno:
kilogram i po bijelog brašna
2 kg mljevene ili, još bolje, sjecane bravetine
5 glavica luka
4 supene kašike kravljeg masla
kahvena kašikica bibera
3 kašike ulja
4 čaše vode
2 jaja
čajna kašika i po soli
Priprema:
U brašnu napravimo udubljenje pa dodamo so, jaja i dvije kašike ulja. Zakuhamo mlakastom vodom glatko tijesto. Tijesto dosta dugo nakuhavamo na brašnu, dok se ne počne odvajati od daske na kojoj kuhamo. Podijelimo u najmanje dvanaest polulopti. Svaku poluloptu razvijemo, obima desetak-dvanaest cm i tri po tri slijepimo uljem. Gornja jufka od te tri ne smije biti pouljena. Pokrijemo i ostavimo tijesto da odstoji.
U međuvremenu, luk sitno isjeckamo i popržimo ga na kravljem maslu pa mu dodamo meso i pržimo ga dok voda ne ispari. Meso ohladimo i ubacimo u njega biber i so i dobro promiješamo. Dublju tepsiju pomastimo pa jufku na dnu režemo u obliku tepsije pomastimo i po njoj redamo još jufke.
Na svaki dio jufke poredamo meso. Kad istrošimo meso, onda pokrivamo jufkom. Svaki dio mastimo. Burek stavljamo u vrelu rernu da se malo zapeče, a zatim ublažimo vatru i pečemo najmanje jedan sat dok se unutrašnje jufke ne ispeku, zato što je burek debeo. Ispečen burek zalijemo s nekoliko kašika vrele vode, kojoj smo dodali ostatak masla i dobro ga pokrijemo.
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
30. Mar. 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
03. Feb. 20240
Gastro
SVE SU PITE – PITE, SAMO JE ON PITAC: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
16. Jun. 20232
Regija
PREDSJEDNIČKI IZBORI U SJEVERNOJ MAKEDONIJI: Zabilježen veći odziv nego prije pet godina
Prije 19 min0
Vijesti
AGGELER U BANJOJ LUCI: "Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije"
Prije 28 min0
Politika
“SB” INTERVJU / IBRAHIM PROHIĆ: “Srbija zna da ne može uticati na rezoluciju o Srebrenici, Srbija sa Vučićem i RS sa Dodikom neće promijeniti svoju retoriku i motive”
Prije 43 min4
Hronika
NA LOKALITETU OPĆINE VIŠEGRAD: Pronađeni skoro potpuni posmrtni ostaci Bošnjaka koji je nestao 1992. godine
Prije 53 min0
Gastro
STARINSKI KOLAČ BEZ BRAŠNA: Štangle od oraha po receptu iz 1956.
22. Apr. 20240
Gastro
JEFTIN, SOČAN, A USPIJEVA SVIMA: Ako volite egzotični ukus kokosa, ovo je idealan recept za vas
23. Apr. 20240
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
23. Apr. 20240
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Za ručak napravite pileća prsa prema njemačkoj recepturi i iznenadite ukućane (VIDEO)
22. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.