BEZ DOKTORA I SKUPIH LIJEKOVA: Kako sami možete riješiti probleme s alergijom i astmom uz pomoć čudesne biljke s istoka…

Alergijski rinitis ili peludna groznica pretjerana je reakcija organizma na pelud iz zraka ili prašinu, a manifestira se crvenilom i suzenjem očiju, začepljenim nosom, iritacijama u grlu i kihanjem.    

  • Zdravlje

  • 15. Apr. 2021  15. Apr. 2021

  • 0

Imate li i sami takve tegobe ili zbog astme otežano dišete, postoji prirodno rješenje za vas! Tajna se krije u ulju koje se dobiva iz malih crnih sjemenki biljke Nigella sativa.

Najbolji crni kim dolazi nam iz Egipta te se još naziva i kalinji. 

I dok se u ajurvedskoj medicini ova biljka već hiljadama godina koristi u ljekovite svrhe, zapadna medicina joj ne pridaje važnost. 


Širok spektar djelovanja


Koliko je crni kim ljekovit, potvrđuje i izreka da "liječi sve osim smrti".

Riječ je o biljci širokog spektra djelovanja, koja se u Egiptu i na Bliskom istoku od pamtivijeka primjenjivala u liječenju različitih oboljenja - od gljivičnih infekcija, preko dijabetesa i kožnih bolesti pa sve do karcinoma.

Brojne su studije potvrdile pozitivan utjecaj crnog kima na ljudsko zdravlje. Crni kim, među ostalim, sadrži i protuupalne tvari, stoga pomaže kod raznih infekcija.

Osim što djeluje protuupalno, crni kim ima i antihistaminsko, antimikrobno, antivirusno, antibakterijsko, antiseptičko i analgetsko djelovanje (ublažava bol).

Također, djeluje i kao prirodni imunomodulator, a to znači da sadrži tvari koje reguliraju rad vašeg imunološkog sistema. Zbog toga crni kim ima sposobnost da uravnoteži rad imuniteta i ublaži njegovu pretjeranu reakciju na alergene.  

U ublažavanju alergije naročito je djelotvoran njegov bioaktivni spoj timokinon, koji smanjuje upale i iritacije dišnih puteva, stoga crni kim igra jako važnu ulogu upravo u liječenju alergija.

Nove naučne studije potvrdile su da ulje crnog kima zaista ima pozitivan učinak kod različitih tipova alergija, neovisno o tome nanosite li ga na kožu, uzimate li ga oralno ili ga, pak, kapate u nos.   
 

Više od 100 aktivnih sastojaka


Muče li vas proljetne alergije, ulje crnog kima počnite konzumirati mjesec-dva prije početka prvih simptoma. Pravovremeno uzimanje ovog ulja spriječit će neugodnu proljetnu pojavu kihanja, kašljanja, crvenila očiju, žarenja te curenja nosa i očiju. 

Istraživanja su pokazala da redovna primjena ovog ulja tokom dvije sedmice može ublažiti i smanjiti simptome upale sinusa, iritacije, svrbež, kihanje, začepljenost nosa, glavobolju...

Prema izvještaju "Awareness Magazinea", ulje crnog kima sadrži više od 100 sastojaka koji su djelotvorni kod raznih oboljenja, poput astme.

Ovo ulje, među ostalim, sadrži i fitonutrijente, omega-6 masne kiseline, antioksidanse i fosfolipide.

Također, ulje crnog kima uveliko smanjuje stvaranje histamina u organizmu, koji je glavni okidač za alergijske reakcije. 

Stoga, ako patite od alergijskog rinitisa ili nekog drugog oblika alergije, isprobajte moćni i ljekoviti crni kim.   
 

Crni kim pomaže kod čak 92 posto alergičara


Nove studije pokazale su ljekovitost i djelotvornost ulja crnog kima kod alergijskog rinitisa, bronhijalne astme i atopijskog ekcema.

U jednu studiju bilo je uključeno 68 pacijenata s alergijskim rinitisom: 19 osoba s blagim simptomima, 28 s umjerenim te 21 osoba s ozbiljnim simptomima alergije.

Pacijenti su ulje crnog kima primjenjivali nazalno. Svaki je oboljeli kapao u nos dvije kapi (po jednu u svaku nosnicu) tri puta na dan tokom šest sedmica.

Nakon tih mjesec i pol dana, svi pacijenti koji su imali blage simptome, potpuno su se oslobodili simptoma alergijskog rinitisa.

U grupi s umjerenim tegobama, njih 68 posto više nije imalo nikakve simptome, a 25 posto njih osjetilo je poboljšanje. U skupini pacijenata s ozbiljnim simptomima, oko 58 posto njih riješilo se simptoma, dok su se kod 25 posto njih simptomi smanjili.

Čak 92 posto pacijenata koji su sudjelovali u studiji, oslobodilo se uz pomoć crnog kima simptoma alergijskog rinitisa ili su im simptomi bili puno blaži.  

Ova je studija potvrdila djelotvornost nazalne primjene ulja crnog kima (u obliku kapi za nos) kod alergijskog rinitisa, i to s minimalnim negativnim učincima (kod nekih se javila samo lagana suhoća nosne sluznice). 

Primjena


Kod alergija: uzmite po 1 kašičicu ulja crnog kima dva-tri puta na dan. Možete ga uzimati s obrokom ili nakon njega radi bolje apsorpcije.

Ako ne volite njegov okus, dodajte ga u svoje napitke ili smoothieje ili ga pak pomiješajte sa medom.

Ulje crnog kima možete primjenjivati i dermalno, odnosno mazati ga na kožu. Zahvaljujući protuupalnom djelovanju, ublažit će ekcem, dermatitis, psorijazu, rozaceju i druga kožna oboljenja.

Kod astme: nekoliko kapi ulja crnog kima nakapajte u uljni difuzor pa raspršite po prostoriji u kojoj boravite. To će poboljšati vaše disanje i spriječiti spazam ili grčenje bronhija.

Udisanje ulja crnog kima pomoći će vam i kod bronhitisa i kod alergijskog rinitisa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...