TEK OSNOVANI, A VEĆ SE RASPADAJU: Dva kluba novoosnovane Superlige prijete napuštanjem!?

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez potvrdio je danas da je on pokretač Superlige, u kojoj će učestvovati 20 klubova. Petnaest klubova će biti stalni učesnici, dok će ostalih pet svoj plasman u ovo takmičenja ostvariti kroz nacionalno prvenstvo.

  • Sport

  • 20. Apr. 2021  20. Apr. 2021

  • 0

Perez je sinoć u intervjuu za španske medije otkrio da najjači evropski klubovi više ne žele da trpe monopol UEFA-e i FIFA-e i da su, jednostavno, primorani da pokrenu novo takmičenje za dobrobit fudbala.

On je poručio da su klubovi pretrpjeli velike gubitke zbog pandemije koronavirusa te da UEFA, jednostavno, nije učinila ništa kako bi im pomogla da to nekako riješe.

"Izgubili smo mnogo novca. Stoga sam odlučio da napravimo novo takmičenje, koje će biti zamjena za Ligu prvaka. Svrha toga je da se finansijski oporavimo i vratimo izgubljeni novac. Fudbal prolazi kroz težak period pa smo odlučili formirati novu ligu kako bismo se oporavili. Morate napraviti jako takmičenje, s jakim klubovima, kako bi i prihodi bili veći. Ovdje, u Realu, izgubili smo mnogo novca pa tražimo način da ga vratimo. Real Madrid je ove sezone izgubio 400 miliona eura, a niko nije ništa uradio povodom toga", rekao je Perez.

Potpisnici osnivanja novog takmičenja su klubovi iz Španije, Italije i Engleske, dok su ekipe iz Njemačke i Francuske odbile biti dio Superlige. Trenutno je poznato 12 učesnika, a to su Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Liverpool, Juventus, Inter i Milan.

Međutim, engleski "Daily Mail" piše da su se pojavili prvi problemi među članovima Superlige. Ljubitelji fudbala iz cijelog svijeta, a posebno Evrope, negoduju zbog novog takmičenja i nadaju se da od toga neće biti ništa.

Jučer su žestoke kritike dobili čelnici Liverpoola, jer su navijači ovog kluba "sahranili" "Redse" ispred Anfielda i pokazali su svoj stav o igranju u novom takmičenju.

Također, i navijači Manchester Uniteda su itekako ljuti zbog svega te je jasno da fanovi u Engleskoj ne žele biti dio Superlige i to pokazuju na sve načine.

"Daily Mail" objavio je jutros da su klubovi iznenađeni takvom reakcijom svojih navijača, zbog čega preispituju odluku da igraju u Superligi. Navodno je došlo do prvog rasula među članovima, a u tome prednjače dva kluba iz Engleske koji gube strpljenje i čak su spremni da odustanu od svega.

Klubovima se ne sviđa što UEFA prijeti da će svi klubovi iz Superlige biti izbačeni iz evropskih takmičenja, ali čak da bi mogli dobiti zabranu igranja u domaćem prvenstvu. Također, tu je i informacija da igrači ovih klubova neće moći igrati za svoje reprezentacije.

Iako Perez uvjerava sve da UEFA i FIFA to ne mogu da zabrane, čini se da su čelnici pojedinih klubova itekako uplašeni zbog prijetnji, ali i reakcija svojih navijača i navodno se već kaju zbog odluke da potpišu dokument o osnivanju novog takmičenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...