ČUDO PRIRODE: Bijeli luk je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika, ali ako ga prije spavanja stavite pod jastuk, pogledajte šta bi se moglo dogoditi…

Ovo superpovrće posjeduje fantastična antibakterijska svojstva, liječi mnoge bolesti, uključujući različite prehlade, aterosklerozu i bolesti bubrega, jača kapilare i dobar je adaptogen.

  • Zdravlje

  • 04. Maj 2021  04. Maj 2021

  • 0

Osim narodne preporuke, danas i ljekari preporučuju konzumaciju bijelog luka na dnevnoj bazi. 

Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.

Redovnom upotrebom bijeli luk potiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, kao i bolesti srca. Osim toga, odličan je antioksidans.

Bijeli luk i nesanica

Većina ljudi ima problema s nesanicom, a dobar san je neophodan kako bi bili mentalno i fizički zdravi.

Bijeli luk će vaš san dovesti u normalu!

Sve što trebate napraviti je da stavite jedno čehno bijelog luka ispod svog vašeg jastuka prije spavanja, a poslije kratkog vremena, osjetit ćete iznenađujući efekt.

Samo jedno čehno bijelog luka (neoštećeno, neoguljeno) ispod jastuka može vam pomoći:

- Da puno bolje odspavate i opustite sve mišiće zbog visoke koncentracije cinka!

- Da počnete svaki dan s puno više energije i vitalnosti!

- Da izbjegnete bilo kakav oblik prehlade, viroze i kašlja!

Napomena: Svaku večer stavljajte novo čehno. Onaj od prethodne noći iskoristite za konzumaciju.

Kako konzumirati bijeli luk bez neugodnih mirisa?

Ipak, zbog problema s neugodnim mirisom koji ostaje usljed konzumiranja svježeg bijelog luka, većina ljudi ga skoro nikada ne koristi sirovog. Bijeli luk je najzdraviji u sirovom obliku i to tako da se prije upotrebe na nekoliko minuta zgnječi ili isjecka te odstoji na zraku da bi se stvorili odgovarajući hemijski elementi, prije svega alicin.

Ovako pripremljen je najzdraviji, ali stvara najviše neugodnog mirisa. Ipak, pronašli smo i isprobali jedno dobro rješenje koje će vam omogućiti korištenje u sirovom obliku bez imalo neugodnog mirisa.

Potrebno je naći domaći sitniji bijeli luk. Naglašavamo domaći, jer smo preplavljeni velikim i “sumnjivim” bijelim lukom uvezenim iz Kine.

Ugrubo rukama ogulite cijelu lukovicu na čehna ili režnjeve. Izdvojite 2-3 sitna režnja i stavite ih u malo vode da odstoje desetak minuta. Nakon toga, izvadite ih iz vode i jednostavno prstima ogulite kožicu koja će se lako skinuti s mokrog i natopljenog režnja. Nemojte koristiti nož, jer je bitno da ne oštetite niti zarežete režanj. On mora ostati cijeli i netaknut, što je ključ za korištenje bez mirisa.

Kada ste ogulili režnjeve, popijte ih s čašom vode cijele baš kao što pijete tablete. Uradite to na prazan stomak, najbolje barem 45 minuta prije jela. I to je sve.

Ovako korišten, bijeli luk neće proizvesti nikakav miris, rastvorit će se u vašem organizmu i donijet će vam najveći dio korisnih svojstava. Mirisa neće biti niti malo niti taj niti naredni dan. Isprobano je. Važno je da bijeli luk ne bude niti malo zarezan ili oštećen prilikom pripreme i guljenja. Također je važno da izaberete isključivo male lukovice i režnjeve kako vam ne bi zapeli u grlu prilikom gutanja. Režnjevi ne bi trebali biti veći od tableta ili kapsula. Naš domaći bijeli luk skoro uvijek je malih dimenzija.

Dovoljno je uzimati 1-2 mala čehna svaki dan, a vrijeme upotrebe prilagodite svom načinu života, iako je posebno moćan na prazan želudac.



Što se dogodi ako jedete bijelu luk na prazan želudac?

Učinak je puno jači!

Naučnici su potvrdili da konzumiranje bijeloga luka na prazan želudac povećava njegovu učinkovitost u smislu prirodnog antibiotika, jer su bakterije otkrivene i ne mogu se odbraniti.

Evo još nekoliko konkretnih slučajeva u kojima vam bijelu luk može biti od velike pomoći:

-I mate li na tijelu bradavicu ili sličnu izraslinu, stavite na to mjesto prerezani komadić bijelog luka i zatvorite to mjesto flasterom. Ostavite preko noći i ponavljajte nekoliko dana dok bradavica posve ne otpadne.

- Kod reumatskih bolova natrljajte prerezano čehno češnjaka na bolno mjesto, bol će popustiti.

- Bole li vas mišići, jedite više bijelog luka, jer opušta mišiće.

- Boli li vas uho, prokuhajte dva čehna bijelog luka pa nekoliko kapi nakapajte u uho.

Druga opcija je da jednostavno stavite u uho 1 očišćeni cijeli režanj bijelog luka. Režanj savršeno prianja u uho, poput čepića.

Bol i upala prolazi za nekoliko minuta, a osjećaj ugodne topline se širi vašim uhom.

U historiji medicine, antibakterijska i antivirusna svojstva bijelog luka itekako su poznata. Češnjak i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo djelovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima. Istraživanja potvrđuju i da češnjak ima značajna antikancerogena svojstva.

Redovno  konzumiranje većih količina bijelog luka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, osobito raka rektuma i bubrega.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...