MILAN RADOVIĆ KRATKO I JASNO: "Pričom o razdruživanju Milorad Dodik pokušava zaustaviti pad rejtinga SNSD-a"

Radović dodaje da su rezultati rada vlasti predvođene SNSD-om, poražavajući i da su dugovanja Republike Srpske dostigla rekordne vrijednosti.

  • Politika

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 2

Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a, izjavio je da je poziv Milorada Dodika SDS-u i opoziciji za pregovore s FBiH o mirnom razduživanju pokušaj skretanja pažnje s loše ekonomske situacije i zaustavljanja pada rejtinga SNSD-a u RS-u.

Radović dodaje da su rezultati rada vlasti predvođene SNSD-om, poražavajući i da su dugovanja Republike Srpske dostigla rekordne vrijednosti.

"Ponavljanje priče kako je budžet stabilan se nastavlja, dok je puna istina da bez novih kredita ne može da servisira obaveze i evidentno je da bi bile ugrožene isplate budžetskim korisnicima bez novih kreditnih sredstava", naveo je on.

Puna istina je, kazao je Radović, da nas je Vlada Republike Srpske samo u 2021. godini zadužila za oko 950 miliona KM, ako računamo tzv. londonske obveznice s kamatnom stopom od 4,75 posto.

"Prema podacima kojima raspolažemo, javni dug Republike Srpske je trenutno dostigao nivo od preko 6,5 milijardi KM, dok je dug Federacije BiH manji i on iznosi 6,2 milijarde KM. Prvi put od Dejtonskog sporazuma dug Republike Srpske je premašio dug Federacije BiH i on po glavi stanovnika u RS-u iznosi oko 5.600 KM, dok je u FBiH 2.600 KM po glavi stanovnika", istaknuo je Radović.

To je činjenica, navodi on, s koje se pokušava skrenuti pažnja pričom o tzv. mirnom razdruživanju.

"Ovaj scenario nam je već poznat odranije pričom o referendumu o danu Republike Srpske čiji rezultati nikada nisu provedeni", podsjetio je Radović.

Poručuje da će se politika SDS-a bazirati na ekonomiji i poboljšanju životnog standarda građana.

"Ukoliko samo zaustavimo trošenje budžetskih sredstava na skupe zgrade, softvere, automobile, izvlačenje novca u javnim preduzećima i namještanje tendera firmama bliskim vlastima, moći ćemo obezbijediti između 300 i 350 miliona KM na godišnjem nivou. S tim novcem možemo rasteretiti privredu i smanjiti poreze i doprinose na plate sa 67 posto na 52 posto, povećati prosječnu penziju u Srpskoj na 550 KM i prosječnu platu na 1.100 KM", precizirao je Radović.

On kaže da sadašnja vlast bruka i sramoti Republiku Srpsku, jer moli za pomoć ili za kredite na svakom koraku.

"Tužno je i žalosno gledati kako se funkcioneri hvale kreditom s kamatama od 4,75 posto ili kako po aerodromima dočekuju pomoć od 20.000 vakcina, ali i ostalog medicinskog materijala, kao da smo najsiromašnija država na svijetu", rekao je Radović i poručio da takva vlast treba što prije da ode s političke scene, navodi se u saopćenju SDS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...