KOLUMNA AVDE AVDIĆA: Brzi odgovor na non-papere - i to sa Manjače

“Kada imate dobre partnere, sve je lakše”, poentirat će Bosanac u uniformi američke vojske Taib Grozdanić.

  • Mini market

  • 12. Maj 2021  12. Maj 2021

  • 12

Kada se 14. maja na Sarajevskom aerodromu iskrca prvi kontingent od ukupno 700 američkih vojnika koji će tri dana kasnije, zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga BiH, na tri različite lokacije u Bosni i Hercegovini učestvovati na vojnoj vježbi “Brzi odgovor 21”, više neće biti bitno da li je u sjedište NATO-a otišao “Program reformi” ili “Godišnji nacionalni program”, poznatiji kao ANP. Bit će potpuno nebitno šta o tome misle kojekakvi analitičari sa sjedištem u Sarajevu ili savjetnici Milorada Dodika okupljeni oko Twittera u Banjoj Luci.

NAJBOLJI ODGOVOR

“Kada imate dobre partnere, sve je lakše”, poentirat će Bosanac u uniformi američke vojske Taib Grozdanić.
Objasnit će major Grozdanić kasnije da je ovo najveća vojna vježba Oružanih snaga BiH u novijoj historiji.
“Brzi odgovor 21” dio je velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21” (Defender Europe 21) koju Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, s učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.

To su, ukratko, “statistički” pokazatelji ove velike vojne vježbe. No, mnogo bitnije od toga je, sada govorim iz perspektive BiH, vrijeme održavanja vježbe. U trenucima kada se širom Evrope pojavljuju “non-paperi” u čijim se prilozima nalaze karte na kojima su iscrtane nove granice na Balkanu, i kada dio Evrope i Evropske unije priča o “mirnom razdruživanju” u BiH, na teritoriju Bosne i Hercegovine stižu američki vojnici da zajedno sa Oružanim snagama BiH održe zajedničku vježbu. Kada pogledate izbor poligona na kojima će ova vježba biti održana, postat će vam jasno zašto je “Brzi odgovor 21” najbolji odgovor svim pričama o “non-paperima” i “mirnom razdruživanju”.

Vježba, u kojoj će učestvovati oko 500 pripadnika OSBiH i oko 700 američkih vojnika, bit će održana na vojnim poligonima OSBiH Manjača i Glamoč, te u kasarni i na aerodromu Dubrave kod Tuzle.

Vojni poligon Glamoč se nalazi u Kantonu 10, u nekim krugovima poznatom kao “Herceg-bosanska županija”. Iz tog kantona, uvjerili smo se u proteklom periodu, dolazile su glasne najave mirnog razdruživanja BiH i oživljavanja paradržavne tvorevine Herceg-Bosne.

SVJETLO NA KRAJU TUNELA

Vojni poligon Manjača se nalazi u blizini Banje Luke. Ne treba baš posebno podsjećati u ovom tekstu kakve su sve poruke i najave dolazile iz tog grada, inače glavnog grada Republike Srpske.

Kasarna i aerodrom Tuzla nalaze se svega 80 kilometara od Brčko distrikta, strateškog grada na sjeveru države koji entitet Republika Srpska dijeli na dva dijela i kojim, od postanka distrikta, uvijek upravlja američki supervizor.

I zato, kada se sve sagleda, nakon posljednjih obeshrabrujućih mjeseci u kojima su centralnu ulogu igrale neke članice EU, vojna vježba “Brzi odgovor 21” je, zapravo, svjetlo na kraju tunela za BiH. “Brzi odgovor 21” je dokaz da je BiH još uvijek u fokusu SAD-a i poruka da “mirne podjele” neće biti, bez obzira na to šta pisalo u “non-paperima” i programima reformi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...