POLEMIKA BIVŠEG MINISTRA I BIVŠEG REŽISERA: Dragan Šutanovac pozvao Kusturicu da promijeni mišljenje kao što je ime, a on odgovorio: "Zovem se EMIR, a NEMANJA mi je kršteno ime"

Aludirajući na ugled koji Emir Kusturica ima kod ruskog predsjednika Vladimira Putina, Šutanovac mu je poručio: "Pretpostavljam da ne bi imao takvo mišljenje da je pročitao izjavu predsjednika Rusije Putina da će i ta zemlja pristupiti profesionalizaciji vojske te očekujem da Kusturica promijeni mišljenje kao što je promijenio ime."

  • Mini market

  • 13. Maj 2021  13. Maj 2021

  • 3

Emir Kusturica, bivši filmski režiser, optužio je u jednom intervjuu bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i Dragana Šutanovca, bivšeg ministra odbrane, da su "uništili srpsku vojsku".

"Vojska nam je veoma važna. Ono što su za vrijeme Borisa Tadića i posebno za vrijeme gospodina Šutanovca uništili u vojsci, vjerujem da je svakako bio nečiji nalog. Nisu to oni sami smislili. Srećna je okolnost što se sada sve to presabira, vojska je ponovo dobila svoj profil. Posebno mi je drago što se ponovo spominje ideja da se služi vojni rok, što je bitno poistovjećivanje sa mogućnošću da se odbrani vlastita zemlja", rekao je Kusturica za vojni časopis "Odbrana".

Odgovorio mu je Dragan Šutanovac, koji je njegov istup kvalificirao kao "još jednu u nizu izjava u kojoj svako sebi daje za pravo da komentariše ozbiljna državna pitanja bez da se stvarno informiše ili barem pročita na koji su način organizirane najmodernije i najveće vojske svijeta".

Aludirajući na ugled koji Emir Kusturica ima kod ruskog predsjednika Vladimira Putina, Šutanovac mu je poručio: "Pretpostavljam da ne bi imao takvo mišljenje da je pročitao izjavu predsjednika Rusije Putina da će i ta zemlja pristupiti profesionalizaciji vojske te očekujem da Kusturica promijeni mišljenje kao što je promijenio ime."

Prozvani Kusturica ponovo se oglasio da demantira kako je promijenio ime te da se još zove Emir, a da mu je Nemanja kršteno ime.

"Da išta zna o tome, shvatio bi da crkva ne uvažava nikakva druga imena nego crkvena, krštenje podrazumijeva jedno novoizabrano ime kod onih koji prethodno nisu bili kršteni. Pošto se ja još zovem Emir Kusturica, kršteno Nemanja, do promjene nije došlo nego je došlo do dodavanja još jednog imena."

Emir Kusturica krstio se 2005. godine u Manastiru Savina u Herceg-Novom. Kako je kasnije objasnio, on nije promijenio vjeru nego je prešao na vjeru svojih predaka.  

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...