EDIN FORTO IMA DOBRU VIJEST: "S Vladom FBiH nabavljamo Sputnik V, prvih 20.000 vakcina stiže u…"

Forto kaže da mu se najviše sviđa iskrena želja svih aktera koji su učestvovali u ovom procesu, želja Vlade BiH, da rade s njima bez obzira na političke razlike.

  • Vijesti

  • 26. Maj 2021  26. Maj 2021

  • 0

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto objavio je na današnjoj pres-konferenciji da Kanton Sarajevo, u saradnji s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, nabavlja ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V, a da bi prva isporuka od oko 20 hiljada vakcina trebala stići u junu.

Forto je istaknuo kako će Kanton Sarajevo nabaviti ukupno 200 hiljada vakcina, dok se za Federaciju BiH očekuje 300 hiljada vakcina.

- Dogovorili smo 9,95 dolara po dozi, to je cijena koju je dobila svaka država – navodi Forto.

Naveo je da će "Bosnalijek" biti glavni uvoznik i da će to raditi po minimalnim zakonskim maržama te da se očekuje da će to biti najpovoljnija vakcina. Istaknuo je kako će sigurno biti odlična cijena po kojoj će u konačnici Vlada FBiH i Vlada KS nabaviti vakcine.

- Dobili smo ugovor koji je, u suštini, uzmi ili ostavi. Nemamo tačne rokove isporuke svoh količina, a ugovaramo 200 hiljada za KS i 300 hiljada za Federaciju. Imamo, po tvrdnji proizvođača, prvih 20 do 30 hiljada doza u junu – navodi Forto te dodaje:

-Tražim od Skupštine KS hitnu sjednicu na kojoj ćemo predočiti ugovor i tražiti ovlaštenje da ja potpišem taj ugovor i da Zavod zdravstvenog osiguranja plati dio koji ide za KS i da taj potpisani ugovor ide Vladi FBiH, koja će biti supotpisnik, te da takav ugovor ide u Moskvu.

Naglasio je Forto da mu se najviše sviđa iskrena želja svih aktera koji su učestvovali u ovom procesu, želja Vlade BiH, da rade s njima bez obzira na političke razlike.

- Želimo da demonstriramo da možemo da radimo zajedno bez obzira na razlike – kazao je Forto.

On je rekao kako se Kanton Saraajevo kao niti jedan drugi kanton ne bi trebali baviti nabavkom vakcina, ali da su na ovo bili prinuđeni.

- Bili smo prinuđeni da sami krenemo u avanturu i da se sami takmičimo s nekim od najvećih država u svijetu. Početkom marta pridružili smo se i Federaciji BiH, kada sam napustio sastanak. Možda sam bio i neopravdano ljut, uvijek sam bio ljut na državni nivo. Još nisam čuo da se regija, ili grad, ili entitet, bore za vakcine. Odlučili smo da se pridružimo naporima Vlade Federacije BiH. Nabavka vakcina kao nešto što je važno za sve, radili smo zajedno u ad hoc tijelu koje je Vlada FBiH formirala. Sredinom aprila smo potpisali sporazum kojim idemo zajedno u nabavku ruskih Sputnik vakcina – kazao je Forto, piše Klix.ba.

Istaknuo je kako je Vlada KS u pokušaju nabavke vakcina “prevrnula svaki kamen”, pisali su, kaže, državama, ambasadama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...