JEFTINIJE NA BROJNE DESTINACIJE: Najveća niskobudžetna aviokompanija "Ryanair" stiže u Tuzlu, ali prvi letovi su upitni zbog...

Evropska aviokompanija imat će od ove godine svoje prve letove i s tuzlanskog aerodroma. Ovo su informacije koje putnici mogu pronaći i na zvaničnoj stranici najveće low cost aviokompanije u Evropi.

  • Ekonomija

  • 01. Jun. 2021  01. Jun. 2021

  • 0

Najveća evropska aviokompanija “Ryanair” trebala bi od septembra ove godine imati i svoje prve letove s tuzlanskog aerodroma. Međutim, postavlja se pitanje hoće li politika zaustaviti planove? Zbog aktuelne smjene kadrova u javnim preduzećima, čak i razvoj aviosaobraćaja i mogućnost povoljnijeg putovanja su neizvjesni.

Putnici iz Bosne i Hercegovine mogli bi rezervisati svoja putovanja po još nižim cijenama, nadoknadili bi se gubici putnika koji se očekuju, a došlo bi i do razvoja aviosaobraćaja u najmnogoljudnijem kantonu. Pregovori su trajali više od godinu.

ESED MUJAČIĆ, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla

"Ulaskom 'Rynaira' u Tuzlu otvara se interes i drugih aviokompanija i mi smo, otkako je Rynair objavio da će letiti iz Tuzle, imali već kontakt sa dvije nove aviokompanije koje su izrazile interes."

Početak saradnje treba ozvaničiti potpisivanje ugovora i tu već postoje sumnje u mogućnost zaustavljanja procesa. Naime, resorni ministar nije želio pred kameru, a u telefonskom razgovoru rekao je da ne zna hoće li ugovor biti potpisan. Posljednju riječ daje Nadzorni odbor, kojeg je imenovala aktuelna Vlada svojim dolaskom. Direktor Mujačić se nada da namjera za njegovu smjenu i politički interesi neće uništiti jedinstvenu priliku koja se čekala godinama.

"Jer bi to bila šteta za Aerodrom, šteta za građane, za Kanton i mislim da bi ponovo morali čekati nekoliko godina na 'Ryanair' ponovo izrazi interes za Tuzlu."

U toku je smjena direktora javnih preduzeća koju Vlada provodi pa se postavlja pitanje hoće li vlast dozvoliti da politika zaustavi razvoj? Smjene kadrova su uobičajena praksa svake imenovane vlade, praksa koja, kažu analitičari, sigurno nije povoljna po građane, jer je podobnost ispred sposobnosti.

VEHID ŠEHIĆ, politički analitičar

"To je jedan uobičajeni metod vladanja koji treba sigurno da prestane, jer to stvara nesigurnost."

Uprava aerodroma očekuje podršku od aktuelne Vlade kao vlasnika aerodroma, kako bi priča konačno dobila pozitivan epilog, a predstavnici "Rynaira" odgovor o zvaničnoj saradnji.

Pokušali smo dobiti komentar i od premijera Tuzlanskog kantona, ali nam je rečeno da nije tu. Predsjednik Nadzornog odbora aerodroma nije želio pred kamere, istaknuvši da mu je svakako istekao mandat i uputio nas je na Upravu.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...