Gastro
TRIK ZA KUHANJE TJESTENINE: Da li je moguće da ranije nismo znali za ovo, svi smo pogrešno radili...
15. Apr. 20250
To, prije svega, znači skuhati tjesteninu koja će biti svilenkasto-glatka i savršene teksture.
Gastro
01. Jun. 2021 01. Jun. 2021
0
Kako biste to postigli, izbjegavajte ove najčešće greške i trud će se svakako isplatiti!
Lonac za kuhanje nije dovoljno velik
Manji lonac za kuhanje znači da ćete koristiti manje vode koja će brže zakuhati pa će i jelo biti brže pripremljeno. Međutim, tjestenina treba puno vode i prostora kako bi se ravnomjerno skuhala. Ako je natrpate u manji lonac, najvjerovatnije ćete dobiti hrpu polukuhane, ljepljive tjestenine.
Ne solite vodu u kojoj se kuha tjestenina
Sigurno ne biste pekli piletinu ili pirjali povrće bez soli, stoga ni tjesteninu ne treba tretirati drugačije. Dodavanje soli u vodu za kuhanje omogućit će da tjestenina upije malo soli (bez brige, neće upiti svu količinu), što će poboljšati njen okus, navodi Net.hr.
Dodajete ulje u vodu za kuhanje
Naravno, dodavanje ulja vodi za kuhanje spriječit će da se komadi tjestenine međusobno zalijepe, međutim ovaj trik, zapravo, radi predobro. Tjestenina mora biti barem malo ljepljiva kako bi se umak mogao zadržati na njoj. U suprotnom, vaše jelo s tjesteninom neće biti naročito ukusno.
Držite se uputa s pakiranja
Vrijeme kuhanja koje piše na pakiranju tjestenine je broj koji bi trebalo otprilike pratiti, ali nemojte ga se slijepo držati. Ako želite da tjestenina bude mekana, kuhajte je nekoliko minuta duže, a ako želite al dente tjesteninu, maknite lonac s vatre nekoliko minuta ranije.
Ispirete tjesteninu nakon kuhanja
Kada svježe skuhanu tjesteninu stavite pod mlaz vode, ljepljivi škrob koji se ispustio kuhanjem, jednostavno će se isprati. Zbog toga se vaš fini umak neće zalijepiti na tjesteninu na pravi način – umjesto toga, svježe skuhanu tjesteninu odmah ubacite u umak, prenosi Hayat.ba.
Gastro
TRIK ZA KUHANJE TJESTENINE: Da li je moguće da ranije nismo znali za ovo, svi smo pogrešno radili...
15. Apr. 20250
Gastro
TRI SASTOJKA ČINE ČUDA: Za tren oka napravite tjesteninu sa sirom i jajima i iznenadite ukućane (VIDEO)
11. Okt. 20230
Gastro
TRI SASTOJKA ČINE ČUDA: Za tren oka napravite tjesteninu sa sirom i jajima i iznenadite ukućane (VIDEO)
13. Apr. 20230
Gastro
SVE SASTOJKE SIGURNO VEIMA KOD KUĆE: Za tren oka napravite tjesteninu sa sirom i jajima i iznenadite ukućane (VIDEO)
10. Nov. 20220
Mini market
„SAMO ŠTO BAJA NIJE PATRIOTA, NEGO OKORJELI KRIMINALAC...“: Gore društvene mreže nakon istupa Željke Cvijanović...
Prije 19 min0
Vijesti
VEHID ŠEHIĆ, BIVŠI ČLAN CIK-a BiH: "Vidjet ćemo da li će visoki predstavnik reagovati i ovaj put..."
Prije 32 min0
Politika
VUKANOVIĆ U NEVJERICI: "Umjesto zaštite dobio sam javne kletve od vladike..."
Prije 43 min0
Hronika
SKANDAL NA DRINI: Gosti iz Lukavca doživjeli neprijatnosti u Zvorniku, pogledajte šta ih je dočekalo na autobusu...
Prije 58 min0
Gastro
JESENJI KLASIK: Napravite pitu od jabuka po našem receptu, i obradujte ukućane
12. Sep. 20250
Gastro
STRUČNJACI ODGOVORILI NA VJEČNU DILEMU: Smije li se kuhani i pečeni krompir podgrijavati?
Prije 16h0
Gastro
TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Recept za domaći kruh pravi je hit na internetu, otkrijte i zašto… (VIDEO)
13. Sep. 20250
Gastro
SAVRŠENI REZULTATI: Ova čarobna metoda uvijek sprječava lijepljenje kolača za kalup; Priprema je...
12. Sep. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.