Gastro
TRIK ZA KUHANJE TJESTENINE: Da li je moguće da ranije nismo znali za ovo, svi smo pogrešno radili...
15. Apr. 20250
To, prije svega, znači skuhati tjesteninu koja će biti svilenkasto-glatka i savršene teksture.
Gastro
01. Jun. 2021 01. Jun. 2021
0
Kako biste to postigli, izbjegavajte ove najčešće greške i trud će se svakako isplatiti!
Lonac za kuhanje nije dovoljno velik
Manji lonac za kuhanje znači da ćete koristiti manje vode koja će brže zakuhati pa će i jelo biti brže pripremljeno. Međutim, tjestenina treba puno vode i prostora kako bi se ravnomjerno skuhala. Ako je natrpate u manji lonac, najvjerovatnije ćete dobiti hrpu polukuhane, ljepljive tjestenine.
Ne solite vodu u kojoj se kuha tjestenina
Sigurno ne biste pekli piletinu ili pirjali povrće bez soli, stoga ni tjesteninu ne treba tretirati drugačije. Dodavanje soli u vodu za kuhanje omogućit će da tjestenina upije malo soli (bez brige, neće upiti svu količinu), što će poboljšati njen okus, navodi Net.hr.
Dodajete ulje u vodu za kuhanje
Naravno, dodavanje ulja vodi za kuhanje spriječit će da se komadi tjestenine međusobno zalijepe, međutim ovaj trik, zapravo, radi predobro. Tjestenina mora biti barem malo ljepljiva kako bi se umak mogao zadržati na njoj. U suprotnom, vaše jelo s tjesteninom neće biti naročito ukusno.
Držite se uputa s pakiranja
Vrijeme kuhanja koje piše na pakiranju tjestenine je broj koji bi trebalo otprilike pratiti, ali nemojte ga se slijepo držati. Ako želite da tjestenina bude mekana, kuhajte je nekoliko minuta duže, a ako želite al dente tjesteninu, maknite lonac s vatre nekoliko minuta ranije.
Ispirete tjesteninu nakon kuhanja
Kada svježe skuhanu tjesteninu stavite pod mlaz vode, ljepljivi škrob koji se ispustio kuhanjem, jednostavno će se isprati. Zbog toga se vaš fini umak neće zalijepiti na tjesteninu na pravi način – umjesto toga, svježe skuhanu tjesteninu odmah ubacite u umak, prenosi Hayat.ba.
Gastro
TRIK ZA KUHANJE TJESTENINE: Da li je moguće da ranije nismo znali za ovo, svi smo pogrešno radili...
15. Apr. 20250
Gastro
TRI SASTOJKA ČINE ČUDA: Za tren oka napravite tjesteninu sa sirom i jajima i iznenadite ukućane (VIDEO)
11. Okt. 20230
Gastro
TRI SASTOJKA ČINE ČUDA: Za tren oka napravite tjesteninu sa sirom i jajima i iznenadite ukućane (VIDEO)
13. Apr. 20230
Gastro
SVE SASTOJKE SIGURNO VEIMA KOD KUĆE: Za tren oka napravite tjesteninu sa sirom i jajima i iznenadite ukućane (VIDEO)
10. Nov. 20220
Hronika
POŽAR U TUZLANSKOM NASELJU: Gori stambeni objekat, vatrogasci na terenu
Prije 21 min0
Svijet
DOGODILO SE: Čovjek u SAD-u pomilovan neposredno prije zakazanog pogubljenja
Prije 33 min0
Sport
SRUŠILI FARSKE OTOKE: Hrvatska se još jednom plasirala na Svjetsko prvenstvo
Prije 46 min0
Hronika
UŽAS U SRBIJI: Otac i sin ubijeni, a majka i drugo dijete...
Prije 47 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI KOJIMA NE MOŽETE ODOLJETI: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
12. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
Prije 14h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.