MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Za šta služi i zbog čega je vrlo važno na gumama imati ovaj maleni dio…

Padom pritiska povećava se trošenje gume i potrošnja goriva te pogoršava prianjanje.

  • Auto

  • 08. Jun. 2021  08. Jun. 2021

  • 0

Kapica ventila gume važan je dio, koji nema funkciju, kako mnogi misle, da spriječi ispuštanje zraka u gumi, to je funkcija opružnog ventila, nego da spriječi ulazak vlage i nečistoća…

Vlaga i nečistoće oštećuju konusne plohe ventila, koje brtve zavojne opruge i silom generiranom pritiskom zraka, zbog čega se smanjuje pritisak zraka u gumi. Zbog toga treba imati kapice na svim ventilima te redovno provjeravati pritisak zraka u gumama, tim više što se zrak gubi i u potpuno ispravnim kotačima, kroz mikropore u gumi, brtvene vijence guma s naplatkom i ventile, piše "Autoportal".

Ako je sve ispravno, gubi se oko 0,1 bar na mjesec, odnosno 1.000 kilometara. U praksi i više. Padom pritiska povećava se trošenje gume i potrošnja goriva te pogoršava prianjanje (povećava zanošenje, produžava zaustavni put). Dakle, nužna je redovna kontrola pritiska.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...