LUKSUZ, SAMO TAKAV: Toyota predstavila novi Land Cruiser (VIDEO)

Tekst prenosimo sa stranice "Index Auto" zagrebačkog portala Index.hr.

  • Auto

  • 10. Jun. 2021  11. Jun. 2021

  • 0

Nova serija J300 donosi velike novosti, a jedna će pogoditi sve koji se drže principa da nema zamjene za volumen.

Upravo tako, downsizing se proširio na sve pore autoindustrije, pa i u one najkonzervativnije. Toyotin veliki terenac tako gubi motor V8, ali zato ostale stvari ostaju upravo one kakve trebaju i biti.

Legendarno ime nije i neće omekšati ni u novom izdanju. U Toyoti su tako rekli da su željeli zadržati tzv. "body on frame" konstrukciju, koju nose samo najozbiljniji terenci. Land Cruiser, istina, preuzima novu GA-F platformu zasnovanu na Toyota New Global Architecture (TNGA). Modifikacije su bile toliko opsežne da su na kraju Toyotini stručnjaci dali vozila na test vozačima Dakar Rallyja i oni su dali visoke ocjene. Novi LC je pritom smršavio 200 kg, a i težište je sada još bliže podlozi. Nije presudno, ali svaki napredak veseli.

A ova Toyota ide korak dalje, pa uz standardnu prilagodbu svakom terenu putem Multi-Terrain sustava prva u svijetu nudi E-KDSS ili dulje Electronic Kinetic Dynamic Suspension System dinamičkog ovjesa.

Dobre vijesti i za ljubitelje geometrije. Novi LC ostaje gabaritima identičan prethodniku, seriji 200, a to znači 4990 mm duljine, 1980 mm širine i 2850 mm razmaka među osovinama. Napadni i silazni kut su ostali isti, a visoko mjesto zadržava i položaj podnice.

Ispod poklopca više nema oznake V8. Tu su isključivo V6 twin-turbo jedinice, benzinski 3.5 s 415 KS i 650 Nm te dizelski 3.3 s 309 KS i čak 700 Nm. 10-stupanjska automatika trebala bi pomoći u ciljanom obaranju potrošnje i emisija CO2 za barem 10%.

Tržište je svoje reklo, pa će i Toyota to napraviti. Da, u pripremi je GR Sport izvedba s još više snage, ali i boljim cestovnim mogućnostima.

Ako ćemo o dizajnu, onda je tu sve jasno. Ispunjena očekivanja, a to znači zadržavanje kutijaste forme, gdje će funkciju dodatnog pokazivanja moći odraditi masivna maska te na nju nadovezana LED dnevna svjetla, čime se dodatno povećava dojam širine. Funkcija im je ispred estetike, pa su tako i odbojnici osmišljeni da ne smetaju u vožnji terenom, dok su svjetla postavljena tako da se smanji mogućnost oštećenja dok osvajate divljinu.

Luksuza ne nedostaje u kabini, ali i ovdje je funkcija na prvom mjestu. Vozačka pozicija je poput komandnog mosta, a svim funkcijama se upravlja putem velikih tipki. Prekidač za aktivaciju redukcije ima posebno mjesto, jer se očekuje da će ova Toyota služiti svrsi, a to nije pokazivanje ispred kazališta.

I da, sjedala su grijana i ventilirana, bežični punjač je tu dok vam audiosustav JBL mazi uši, ali su pokazivači i dalje analogni, baš kao što to i treba biti.

U pogledu tehnologije Toyota Safety Sense sigurnosni paket postaje sastavni dio Land Cruisera. Novost u ponudi je sustav prepoznavanja prepreka, a drugi je sustav automatskog izbjegavanja prepreka.

Kad se sve zbroji i oduzme, vraćamo se na Toyotinu rečenicu da je "ovo vozilo koje će vas odvest bilo gdje na svijetu, ali i vratiti vas žive i sigurne". Prvi primjerci na Zemljino tlo stupit će već ovog ljeta. Ako spadate u red najkonzervativnijih i najzahtjevnijih korisnika, znajte da legendarni J70 iz 1980-ih ostaje u proizvodnji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...