"ŽENE U CRNOM" NA PROTESTIMA U TUZLI: "Presuda Mladiću nije dovoljna za zadovoljenje pravde, PRIZNAVANJEM GENOCIDA SRBIJA bi vratila LICE LJUDSKOSTI"

"Žene u crnom" danas su poručile da je presuda Ratku Mladiću obavezujuća za zemlju iz koje one dolaze, odnosno Srbiju, u smislu da prestane osporavati, falsifikovati i umanjivati odluku međunarodnih sudova pravde te da prestane ustupati prostor ratnim zločincima.

  • Društvo

  • 11. Jun. 2021  11. Jun. 2021

  • 0

Tačno mjesec prije obilježavanja godišnjice genocida "Žene Srebrenice" okupile su se na mirnom protestu u Tuzli. Podršku su im pružile i predstavnice Udruženja "Žene u crnom", koje su u fokus stavile pravosnažnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću.

"Žene u crnom" danas su poručile da je presuda Ratku Mladiću obavezujuća za zemlju iz koje one dolaze, odnosno Srbiju, u smislu da prestane osporavati, falsifikovati i umanjivati odluku međunarodnih sudova pravde te da prestane ustupati prostor ratnim zločincima.

"Skupština Srbije mora prestati biti mjesto u kojem se obožavaju ratni zločinci, a ukoliko to ne radi, jer poštuje dostojanstvo žrtava, potrebno je da to učini, jer je obavezuju međunarodne odluke", navela je Staša Zajović, predstavnica "Žena u crnom".

Reakcija u Srbiji na presudu Mladiću, prema njenim riječima, pokazuje da je na djelu kontinuitet nekažnjivosti, ali i ideologije i prakse samogenocida, ne samo zato što je poricanje genocida njegova posljednja faza, već i što je to minium kojim bi ta država sebi mogla vratiti univerzalno lice ljudskosti, piše Klix.ba.

"Slušajući žrtve, izražavam i dijelim njihovo mišljenje da presuda Mladiću nije dovoljna za zadovoljenje pravde, jer ona nije uključila genocid u šest općina, jer je, zapravo, do početka 1992. planiran, a kasnije i izvršen genocid, a završnica toga je genocid u Srebrenici. To je veoma važno zbog zajednice žrtava i univerzalne pravde", poručila je Zajović.

Tokom današnjeg tradicionalnog mirnog okupljanja, članice Udruženja "Žene Srebrenice" podsjetile su javnost na stravične zločine i genocid u tom bh. gradiću, koji se desio 11. jula 1995. godine.

One su danas naglasile da bi od BiH bilo pošteno da konačno usvoji zakon o negiranju genocida, čime bi porodice i žrtve u određenoj mjeri bile zaštićene od daljnjeg bola i patnje.

"Mi smo više premorene, a promukle smo tražeći pravdu. Imamo dovoljno institucija i pravnih kuća koje mogu nametnuti to da se genocid ne smije više negirati", kazala je Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".

Begović je u genocidu u Srebrenici izgubila brojne članove uže i šire porodice. Ranije je pronašla i ukopala nekoliko posmrtnih ostataka svog brata, a ovog 11. jula sahranit će i njegovu lobanju.

"Možete zamisliti koliko još porodica prolazi kroz takve muke. Moja majka nije dočekala da pronađe posmrtne ostatke sina, ali ja jesam. Sve ovo je veoma žalosno, tačka na negiranje genocida se mora staviti, a zakonskim kaznama usta se moraju začepiti negatorima", naglasila je Begović.

Na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru u Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci 26 žrtava genocida, a učesnice današnjeg mirnog protestnog skupa zaključile su da im je u interesu da se što više kostiju identifikuje kako bi se agonija što prije okončala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...