SRAMOTNE SCENE IZ CRNE GORE: Na glavnom gradskom trgu u Nikšiću vandal oskrnavio spomenik narodnom heroju, procurio video...

Sinoć je na glavnom gradskom trgu u Nikšiću za sada nepoznata osoba oskrnavila spomenik narodnom heroju Ljubu Čupiću.

  • Regija

  • 13. Jun. 2021  

  • 1

Na snimku koji je objavio portal "Pobjeda" vidi se srednjovječni muškarac koji urinira po spomeniku legendarnom narodnom heroju Ljubi Čupiću i to dok su nedaleko od njega prolazili ljudi.

Skandalozni, sramotni čin skrnavljenja spomenika okačen je sinoć na društvenim mrežama, a pojedini korisnici su prepoznali čovjeka navodeći da je riječ o nikšićkom taksisti, navodeći i broj taksi vozila.

Iako je snimak izazvao buru reakcija, policija u Nikšiću se nije oglašavala.

Spomenik narodnom heroju Ljubu Čupiću otkriven je 13. jula 2018, povodom Dana državnosti. Rad skulptora Zlatka Glamočaka nazvan je ,,Heroj na korzu“ i postavljanje na glavnom nikšićkom trgu što je imalo posebnu simboliku: tim je šetalištem, u lancima, Ljubo Čupić proveden posljednji put, pred strijeljanje. Nakon izricanja presude izveden je iz sudnice, zgrade nekadašnjeg pozorišta, i tada je nastala fotografija koja je obišla svijet. Njegov osmijeh ovjekovječio je zvanični fotograf fašista Karlo Ravnič, a film sačuvao poznati nikšićki fotograf Migo Zorić.

Čupićev spomenik je i prije sinoćnjeg skandaloznog događaja bio na meti vandala. U proljeće 2019, godine dvadesetdvogodišnjak iz Beograda sa prebivalištem u Nikšiću objavio je fotografiju pored pomenute biste uz natpis "Ubili smo te jednom, ubićemo te opet. Ubijaćemo vas opet i opet, sve dok se srpske zemlje i srpski narod ne oslobodi vašeg đavoljeg duha i otrova komunizma."

U Nikšiću je nakon lokalnih izbora 14. marta pobijedila koalicija koju predvodi Demokratski front, a za predsjednika opštine je izabran Marko Kovačević, lokalni funkcioner DF-a koji se hvalisao fotografijama u četničkoj uniformi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...