SVI POGLEDI UPRTI U NEBO: Kina lansirala svemirsku letjelicu s ljudskom posadom, u njoj su...

Kina je u četvrtak ujutro uspješno lansirala letjelicu s ljudskom posadom Shenzhou-12 prema svojoj svemirskoj stanici u izgradnji, javljaju kineski mediji, prenosi Hina.

  • HiTec

  • 17. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 0

Letjelica je nosila trojicu astronauta do dijela svemirske stanice koji je još u izgradnji, a bit će to i najduži boravak bilo kojeg kineskog državljanina u niskoj Zemljinoj orbiti.

Raketa “Dugi marš 2F” koja je prevozila Shenzhou-12 ili “Božanski brod”, krenula je prema modulu svemirske stanice Tianhe iz  lansirnog centra Jiuquan u sjeverozapadnoj provinciji Gansu.

Četiri misije s ljudskom posadom

Shenzhou-12 je treća od 11 misija – od kojih će četiri biti s ljudskom posadom – potrebne za dovršetak prve kineske svemirske stanice, čija je izgradnja započela u aprilu lansiranjem Tianhea, prvog i najvećeg od tri modula.

Astronauti Nie Haisheng (56), Liu Boming (54) i Tang Hongbo (45) trebali bi raditi i boraviti tri mjeseca u Tianheu, koji izgleda poput cilindra malo većeg od gradskog autobusa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...