VIŠE NIKADA NEĆETE BACITI KOŠTICE LUBENICE: Vrlo su zdrave...

Bogata je elektrolitima i vodom, ima jako malo kalorija (30 kalorija na 100 grama) pa je odlična za dijetu.

  • Zdravlje

  • 18. Jun. 2021  19. Jun. 2021

  • 0

Jedete li košpice s lubenicom ili ih bacate? Čini se da su vrlo zdrave i da samo nekoliko kašika košpica sadrži u sebi 30 grama proteina. Također će ponuditi dobre doze magnezija, cinka, kalija i vitamina B-kompleks.

Bogate proteinima, a siromašne kalorijama, sjemenke lubenice mogu biti zdrav dodatak prehrani.

Možete ih, ističu nutricionisti, tostirati i jesti kao grickalicu ili ih dodati salatama te kašama.

Ako ćete ih peći u rerni, prethodno ih morate dobro osušiti.

Idealne za one na dijeti

Ako ste na dijeti, one će ugasiti apetit i dugo vas držati sitim radi proteina koje sadrže. Osim što će pomoći radu metabolizma, tokom vremena mogu pozitivno utjecati na krvni pritisak i omjer masnoća i mišića na tijelu.

Košpice lubenice mogu poboljšati zdravlje srca

Ako ih jedete sirove, one će proći kroz probavni sistem, a ako ih jedete tostirane, tijelo ih može procesuirati i iskoristiti nutrijente. Samo 28 grama sadrži 35 posto potrebnog dnevnog unosa magnezija, a taj mineral učestvuje u oko 300 procesa u tijelu. Magnezij dobro djeluje na zdravlje srca i cjelokupno zdravlje. Manjak magnezija pak može uzrokovati razne probleme.

Bolja probava

Kao što znate, vlakna će podržati pravilan rad crijeva, a prehrana bogata prehrambenim vlaknima smanjit će rizik od nastanka dijabetesa, hemoroida, bolesti srca i razvoja raka. Sto grama košpica nudi oko 40 grama vlakana, pa je jasno da će vas zasititi i olakšati dijetu.

-Nemojte pretjerivati jer se u košpicama nalazi i dosta netopivih vlakana koja će se zadržati u crijevima ako nema dovoljno tekućine da ih pokrene prema vani, pa može doći do zatvora ili nadutosti – dodala je nutricionistica Gina Keatley.

Žene bi u danu trebale pojesti oko 25 grama vlakana, a muškarci oko 50.

Zdravlje kože

Kako sadrže vitamine i minerale te antioksidanse, mogu utjecati i na izgled kože. Štite tako od štetnog utjecaja vanjskih faktora i povećavaju obnovu ćelija. B vitamini iz košpica će pospješiti zarastanje ožiljaka, a riboflavin može spriječiti sušenje i upalne procese.

Pet dobrih razloga zašto jesti lubenicu:

Čisti organizam

Bogata je elektrolitima i vodom, ima jako malo kalorija (30 kalorija na 100 grama) pa je odlična za dijetu. Čisti organizam i izbacuje otrove. Obiluje fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje.

Bogata vitaminom A

Odličan je izvor vitamina A (100 grama svježe lubenice ima 569 mg ili 19 posto dnevne potrebe ovog vitamina). Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, sluznice pluća i usne šupljine.

Bogata antioksidansima

Lubenica je bogata i antioksidansima kao što su likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin, koji su učinkoviti u prevenciji raka dojke, prostate, debelog crijeva, pluća i gušterače.

Izvor kalija

Odličan je izvor kalija, koji je nužan za ravnotežu elektrolita, prijeko potrebnih za normalan srčani ritam i pritisak. Kalij je važan u sprečavanju srčanih i moždanih udara.

Ništa bez vitamina C

Sadrži velike količine vitamina B6 (piridoksina), tiamina (vitamina B1), vitamina C i mangana. Vitamin C jača imunitet, a mangan kao element u tragovima odgovoran je za zdravlje kože i kostiju, piše Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...