"TO JE NEDOPUSTIVO...": Safet Softić jednim potezom napravio pravu pometnju u Republici Srpskoj

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH Safet Softić održao je sastanak s kolegom iz Komisije za vanjske poslove i dijasporu Skupštine Kosova Hakijem Abazijem, a tema razgovora je bila uspostavljanje saradnje dvije komisije.

  • Mini market

  • 24. Jun. 2021  24. Jun. 2021

  • 2

Član Komisije iz Republike Srpske i predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je potez Sakiba Softića još jedan u nizu samovoljnih postupanja dijela bošnjačke političke strukture i da je on to učinio bez saglasnosti drugih članova i državnih institucija BiH.

- Dakle, jedan zvaničnik radi mimo stava zemlje čiji je predstavnik, što je klasični odraz samovolje, ali na neki način i provokacije, budući da dobro znamo naš, srpski stav o pitanju Kosova i Metohije - rekao je Borenović za “Glas Srpske”.

Da je za SNSD nedopustiv bilo kakav oblik saradnje s Kosovom, potvrđuje poslanica u Predstavničkom domu Snježana Novaković-Bursać, koja kaže da je Softićev potez nastavak destruktivne politike SDA, koja nanosi štetu unutrašnjim odnosima.

- Jasno je da bilo kakva inicijativa koja ide u pravcu saradnje s nepriznatim Kosovom, neće imati podršku ni u jednoj instituciji i ona samo dodatno komplikuje odnose između tri naroda u BiH - rekla je Novaković-Bursać.

Ona kaže da ne postoji mogućnost da se nekome zabrani da uspostavlja kontakt s bilo kim, ali da sve što se dešava na planu razgovora s Kosovom ne može imati karakter konstruktivne politike niti može voditi u pravcu priznanja.

- Kada se jedan poslanik, potpredsjednik SDA, upusti u takve stvari, on šalje poruku nama u BiH, a ništa pametno na planu spoljne politike nije postigao - istaknula je Novaković-Bursać.

Podsjetimo, kako je saopćeno iz Parlamenta BiH, Softić i Abazi razgovarali su tokom sastanka o mogućnostima uspostavljanja saradnje dvije komisije. Razmijenili su informacije o funkcionisanju i rezultatima regionalnih inicijativa, kao i o aktivnostima koje se preduzimaju radi olakšavanja protoka ljudi, robe i kapitala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...